Koronavírus

2021.05.31. 11:30

Vérből mutatja ki a sejtes immunitást a szegedi fejlesztésű teszt

Akik átestek a koronavírus-fertőzésen, vagy oltást kaptak, most már könnyen ellenőrizhetik, hogy valóban szereztek-e védettséget a vírussal szemben. Erre kínál megoldást egy új, magyar fejlesztés, a szegedi magánlabor tesztje. A vizsgálat azt is kimutatja, mennyire erős a védelem, és meddig tarthat.

delmagyar.hu/ Bors

20200521 Budapest A Synlab Hungary KFT elérhetővé tette koronavírus szerológiai antitest vizsgálatot. Fotó: Kurucz Árpád KÁ Magyar Nemzet

Fotó: Kurucz Árpád

Akik átestek a koronavírus-fertőzésen, vagy oltást kaptak, most már könnyen ellenőrizhetik, hogy valóban szereztek-e védettséget a vírussal szemben. Erre kínál megoldást egy új, magyar fejlesztés, a szegedi magánlabor tesztje. A vizsgálat azt is kimutatja, mennyire erős a védelem, és meddig tarthat.

Egy szegedi labor kifejlesztett egy tesztet, ami kimutatja, hogy az oltás után kialakult-e a T-sejtes immunitás a koronavírussal szemben. A szegedi magáncég, az Avidin Kft. fejlesztette ki azt a tesztet, amivel megtudhatja bárki, adott-e védelmet az oltás, amit beadtak neki. De ha átesett fertőzésen, akkor is képes kimutatni a védettséget. Erre eddig is rendelkezésre álltak az úgynevezett antitest-tesztek. Ezzel azt lehet kimutatni, hogy a vérben jelen vannak-e a vírus fehérjéivel kölcsönható vagy a vírust semlegesítő antitestjei.

Szegedi specialitás

Létezik azonban egy másfajta védettség is, az úgynevezett T-sejtes immunitás. Ezek a speciális fehérvérsejtek felismerik és elpusztítják a vérben lévő vírusokat. Ez a fajta védettség tovább tart, mint amit a vérben keringő ellenanyag ad. Ezt eddig itthon magánlaborban nem tudták kimutatni, a szegedi céget a fejlesztésben tudományos tanácsadóként Szebeni Gábor, a Szegedi Biológiai Központ tudományos főmunkatársa segítette.

Kinek ajánlják?

Az eljárás egyedisége, hogy kifejezetten erre a vírusra lett kidolgozva. A különféle mutánsok aminosav-szerkezete nem különbözik egymástól alapvetően, ezért a módszer mindegyik variáns esetén alkalmazható. Emellett az is a vizsgálat tárgya még, hogy a különböző mutánsok mekkora sejtes immunitást váltanak ki. Aki nem találkozott a vírussal, nem esett át a fertőzésen vagy nem kapott oltást, annak nincs ilyen védettsége, mert nincs, amire emlékezzenek a T-sejtjei, náluk tehát nincs is értelme ilyen tesztet végeztetni.

A kutatóknak az a hipotézisük, hogy akinek a vérében egyáltalán nincsenek antitestek, annál a sejtes immunitás sem valószínű. Ennek mindenképpen szeretnénk utánajárni – nyilatkozta Puskás László, az Avidin kft. ügyvezetője.

A tesztet friss vérből végzik, fontos, hogy a minta minél előbb a laboratóriumba kerüljön, így egyelőre csak egy-egy budapesti és szegedi mintavételi pontot üzemeltetnek. Az analízis több napig tart, többféle különleges reagens anyagot kell használni, ezért vizsgálat körülbelül a háromszorosába kerül, mint az antigén teszt, ami körülbelül 10 ezer forint.

Kell a második oltás

Egyre több országban tűnik fel az indiai mutáns. Az immunológus az új mutáns kapcsán elmondta, hogy ez a variáns gyorsabban terjed, több ember kapja el, és gyorsabban fertőzi meg a sejteket is. A védőoltások azonban védenek az indiai mutáció ellen is, de fontos tudni, hogy csakis akkor, ha a második vakcinát is felvettük. Az oltások 6-8 hónapos védettséget is adnak, legalábbis jelenleg eddig látnak előre, de akár még az is lehetséges, hogy ennél is hosszabb ideig védenek. A szakember elmondta, az a baj, hogy még mindig sok idős nem oltatta be magát, és sokan vannak, akik nem mennek el a második oltásra.

– Ezt is fel kell venni, az biztosítja ugyanis, hogy egy tartós immunitás, tartós immunválasz alakul ki a szervezetben – fejtette ki az M1 Híradójában Kacskovics Imre, az ELTE Természettudományi Karának dékánja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában