Szeged

2021.06.07. 15:30

„Az Élet él és élni akar” – Lehetetlen résből nőtt ki a virág

Oly sokszor idézték már Ady Endrétől az Intés az őrzőkhöz című vers egyik sorát, hogy az már-már közhellyé vált: Az Élet él és élni akar.

K. A.

Mi is megtettük jó néhányszor ezeken a hasábokon, mert az élet időnként tényleg egészen lehetetlen helyeken bukkan fel – most sem lehetett kihagyni.Az elmúlt néhány évtizedben láttam már sokféle résből kinőtt növényt, ám mind közül a legkeskenyebb volt az, amivel a minap Kiskundorozsmán találkoztam. Leginkább nem is volt ott rés, de hogy mégis, arra a kihajtott virág a bizonyíték. Beton beton hátán a pincetetőként is szolgáló terasz tövében, a növény azonban utat talált, és napfényt is rendszeresen ka­­pott.

Rossz helyen is jól érzi magát a virág. Fotó: Kovács András

Lehet, hogy láttam már ilyet korábban, de a nevét a háziak árulták el, vadárvácska, de mondják háromszínű árvácskának is. És tényleg megvan mindhárom árnyalat. Érdekes, azt nem tették hozzá, hogy a belőle készült tea milyen sok mindenre jó. Olyan bőrproblémák esetén használható, mint az ekcéma, pikkelysömör, pattanás – külsőleg és belsőleg egyaránt ajánlják. Vizelethajtó, vértisztító, gyulladáscsökkentő hatású, húgyúti megbetegedéseknél is megoldást jelenthet. Alkalmas hurutos köhögésre, csillapítja a lázat, csökkenti a vérnyomást is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában