A 20. század öltözetei a Vásárhelyi tárlaton

2021.06.10. 21:10

Megnyílt az Ó!divat a Tornyaiban – Fotók

Több mint kéttucatnyi férfi- és női ruha szemlélteti a 20. század öltözködésének változásait a Tornyai János Múzeum új időszaki kiállításán.

Tábori Szilvia

A jól megválasztott öltözék segíti kibontakozni, megtalálni a harmóniát. Fotó: Tábori Szilvia

Fotó: Tábori Szilvia

Az Ó!divat című tárlat a vásárhelyi közgyűjtemény néprajzi kollekciójából válogatva szemlélteti a városi ruházkodás állomásait a századfordulótól az ezredfordulóig.

De mi is a divat? – teszi fel a kérdést Terendi Viktória, a viselettörténeti kiállítás kurátora bevezetőjében. Mivel a divat lényegi sajátossága a változás, így az öltözködéskultúrában folyamatos átalakulás figyelhető meg, amely a 20. századra nemcsak felgyorsult, hanem a korábbi társadalmi, nemi, életkori és egyéb tényezőktől is szinte függetlenné vált.

A közgyűjtemény emeleti termeiben tegnap megnyílt kiállításon évtizedről évtizedre női, férfi- és gyerekruhák mutatják be az 1900-as évekre jellemző öltözeteket, kiegészítve számtalan alsó- és hálóneművel.

De a látogatók ipar- és üzlettörténeti áttekintést is kaphatnak, valamint ruhaterveket és archív fényképeket is megtekinthetnek, továbbá korabeli divatlapokat is fellapozhatnak.

Mint azt Medgyessy Ildikó divatszakember, az Elegant Design Zrt. igazgatója megnyitóbeszédében elmondta: a divat lesöpörhetetlen az élet színpadáról. Egyszerre jelzi az igényt a változásra, miközben az emberek szívesen nyúlnak vissza a múlt értékeihez is. A bemutatott gyűjtemény megmutatja, hogy a kibontakozáshoz, napi tevékenységeinkhez mennyire fontos megtalálnunk a kellő öltözéket. És nem véletlenül tartják úgy, a kevesebb olykor több. A legfontosabb az ápoltság és a harmonikus öltözködés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában