Szeged

2021.06.16. 09:00

Mulati Árpád negyven éve földön és vízen is életeket ment

Lendületessége és elkötelezettsége negyven év után is megkérdőjelezhetetlen, éppen ezért nem véletlen, hogy elismerő oklevelet kapott Mulati Árpád az országos főigazgatótól. Munkája legszebb és legmeghatározóbb szegmensének a sikeres gyermek-újraélesztést tartja a szegedi mentésirányító csoport vezetője.

Kiss Anna

Csaknem húsz éve a koraszülöttmentés is mindennapi feladatai közt van. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Negyven éve minden napját az életmentésnek szenteli Mulati Árpád, az OMSZ Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet szegedi mentésirányító csoportjának vezetője. A közelmúltban oklevet vehetett át példaértékű munkája elismeréseként Csató Gábortól, az Országos Mentőszolgálat főigazgatójától. Ennek kapcsán beszélgettünk vele. Elárulta, gépkocsivezető szeretett volna lenni négy évtizeddel ezelőtt a mentőknél, hiszen fiatalon vonzó volt számára a lendületes, gyors közlekedés az autóval, azonban nem volt ilyen álláslehetőség Szegeden, de az akkori vezető mentőtiszt felajánlott neki egy ápolói állást.

– Meglepett, hiszen sosem foglalkoztam egészségüggyel, logisztikai területen dolgoztam, de éltem a lehetőséggel. Elvégeztem a szükséges képzéseket, és mentőápoló lettem, nagyon gyorsan megfertőződtem a mentéssel, és ha ez valakinél megesik, akkor az egy életre szól

– mondta el lapunknak.

Levegőben és vízen

A hivatás minden szegmensébe sikerült belekóstolnia, hiszen több mint egy évtizeden keresztül rohamkocsin dolgozott, hat évig a légi mentésben tevékenykedett, sőt már csaknem húsz éve a koraszülöttmentés is mindennapi feladati közt van, ahogy a vízi mentés is. Kiemelte, számtalan olyan esethez riasztották már, ami meghatározta az életét.

Csaknem húsz éve a koraszülöttmentés is mindennapi feladatai közt van. Fotó: Frank Yvette

– A legszebb ezek közül a sikeres gyermek-újraélesztés, azt nem lehet felülmúlni. De ugyanígy megmaradó élmény volt életem első szülésvezetése is. Persze vannak negatív esetek is, ilyen a tömeges baleset, a vonatgázolás és a sikertelen újraélesztés. Ez nyomot hagy az emberben, de tudni kell feldolgozni, másképp nem tudja sokáig csinálni az ember – magyarázta.

Hálás az önkénteseknek

Mulati Árpádot arról is kérdeztük, hogy miként zajlik egy mentésirányító csoport vezetőjének egy napja, milyen kihívásokkal kell megbirkózniuk.

– Félállásban az asztalnál ülve zajlik az irányítás, de az elmúlt másfél évben a pandémia ezt átformálta, hiszen a mintavételezés, annak megszervezése, a helyszíni ellátás irányítása is feladatunk volt, amit az önkéntesek nélkül nem biztos, hogy el tudtunk volna végezni. Volt olyan, amikor csaknem negyven hallgató segítette az adminisztrációs munkát. Hálásak vagyunk nekik. Az elmúlt negyven évben nem tapasztaltam még akkora kihívást, mint amit a mostani járványhelyzet okozott – avatott a részletekbe.

Évtizedekig megtart

Amikor nincs járványhelyzet, akkor is egy harmincfős csoport irányítása a feladata, mellette pedig továbbképzéseket is szervez és tart.

– A mentésirányításban pedig döntenünk kell arról, hogy a bejelentett esethez szükséges-e helyszíni ellátás, milyen szintű egységet kell oda küldenünk, és a mentők kiérkezéséig tanácsokkal látjuk el a segélykérőt. Előfordul az is, amikor telefonos tanácsadással kezelhető a probléma, megfelelő intézetbe tudjuk irányítani a panaszost – mutatott rá Mulati Árpád, aki szerint leginkább a segíteni akarásért érdemes ezt a hivatást választani, és ha ezt megszereti az ember, akkor az Országos Mentőszolgálatnál tartja évtizedekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában