Nem a napozásról szól a munka

2021.08.18. 13:58

Fény derült az elátkozott medence titkára Mórahalmon

Az uszoda- és úszómesterek élete nemcsak arról szól, hogy a csinos lányok és jóképű fiúk nyakukban egy síppal egész nap napoznak a medence szélén. Szerencsére olyan helyzetbe, hogy életet kellene menteniük, nem sokszor kerülnek, de stressz azért akad bőven. Hogy pontosan hol és kik okozzák azt, annak a mórahalmi Szent Erzsébet fürdőben jártunk utána.

Arany T. János

Nyíri Máté három éve dolgozik úszómesterként Mórahalmon, nem csak nyáron. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

– Nyári időszakban összesen huszonöt-harminc úszómester dolgozik ná­lunk, persze nem egy időben. Az uszoda- vagy úszómester megnevezés akkor jár, ha elvégzik a képzéshez szükséges tanfolyamot. A legfontosabb fel­­adatuk, hogy betartják és be­­tartatják a fürdő házirendjét és az általános előírásokat, vészhelyzet esetén elsősegélyben részesítik a sérültet, vagy vízből mentenek. Ez a munka azoknak jön be, akik szeretnek emberek között dolgozni – magyarázta Farkas Gábor, a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő intézményvezetője.

Könnyed élet?

Kedden kora délelőtt minden ideális volt a kellemes fürdőzéshez: nem volt se meleg, se hűvös, a szellő is lágyan lengedezett, a tömeg pedig még messze járt. Kár, hogy nem úszni jöttünk, hanem azért, hogy utánajárjunk annak, mennyi igaz az úszómesterek nyári könnyed, dologtalan életéről szóló mesékből. Erről először Nyíri Máté mesélt, aki úgy lett úszómester, hogy amikor négy évvel ezelőtt jelentkezett a munkára, még nem volt 18 éves, aztán három évvel ezelőtt már őt hívták, hogy jöjjön.

Nyíri Máté három éve dolgozik úszómesterként Mórahalmon, nem csak nyáron. Fotó: Karnok Csaba

A medencétől függ

Arra a kérdésre, hogy mire kell figyelni a legjobban, azt mondta, medencétől függ. Az úszómedencénél a karúszóval, úszógumival bevitt kisgyerekekre, amiből könnyen kicsúszhatnak, ugyanitt a nekifutásból szaltót ugrókra, a csúszdás medencénél arra, hogy akik lecsúsztak, arrébb menjenek a csúszda alól. A legkomolyabb konfliktusforrás pedig a gyerekmedence, amit Máté kollégája, Czégé Klaudia egyenesen átoknak nevezett.

Még neki állt feljebb

Klaudia elmesélte, hogy amikor egy kisgyerekes anyának szólt, hogy ne vigye be a gyereket a gyógymedencébe, még neki állt feljebb, majd erre átvonultak a szomszédos gyerekmedencébe, amibe az édesanya belefeküdt, ami szintén tilos. Amikor az úszómester erre is felhívta a figyelmét, az asszony csúnyán szidalmazni kezdte. – Azt a medencét senki nem szereti, az egy átok – mondta nevetve Klaudia, majd elindult a medence irányába.

Kétóránként mérnek

Az úszómesterek feladata még az összes medence hőfokának, pH-értékének és klórtartalmának mérése kétóránként, ami egyórás munkát jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában