Katolikus bál és búcsú

2021.08.13. 16:30

Mozgalmas hétvége előtt áll a ruzsai egyházközség

Szombaton 18 órától a művelődési házban rendezik meg a hagyományos katolikus bált Ruzsán, amelynek bevételét a templom felújítására fordítják. Másnap pedig az Urunk Színeváltozása plébániatemplom búcsúja alkalmából szentmisét tartanak.

Munkatársunktól

Most kivételesen sok a dolga Negyela Zoltán plébánosnak. Szombaton katolikus bál lesz Ruzsán, vasárnap pedig a templom búcsúját ünnepli az egyházközség. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

– 2013-ban helyezett ide püspök atya, és mivel nem igazán ismertem senkit, arra gondoltam, hogy meg kellene szólítani az embereket. Tudtam, hogy több helyen van katolikus bál, és kitaláltam, hogy rendezzünk mi is egyet. Az első katolikus bálunk batyus bál volt, mindenki hozott valamit. Egész sokan összejöttünk, több mint százötvenen. Ezt kö­­vetően igyekeztünk minden évben egyre színvonalasabbá tenni a rendezvényt – idézte fel a ruzsai katolikus bál kezdeteit Negyela Zoltán plébános.

Most kivételesen sok a dolga Negyela Zoltán plébánosnak. Szombaton katolikus bál lesz Ruzsán, vasárnap pedig a templom búcsúját ünnepli az egyházközség.
Fotó: Kuklis István

Arra is odafigyelnek Ruzsán, hogy ne a többivel egy kaptafára szerveződjön a katolikus bál, mert van a faluban iskola-, óvoda- és önkormányzati bál is.

-Legalább öt-hat bálunk van, ezért igyekszünk neves előadókat meghívni, volt itt például Gregor Bernadett, és a Szegedi Nemzeti Színház művészei közül is többen. Idén egy sajátos programmal készülünk, eddig énekeseket hívtunk és színészeket, most pedig egy táncos pár érkezik Mórahalomról, Nagy Ferenc és a partnere latin táncokat táncolnak – folytatta a plébános.

A rendezvényen több mint kétszázan lesznek, a bevételt a templom felújítására fordítják.

Mozgalmas hétvégéje lesz a ruzsai Urunk Színeváltozása plébániának, mert a szombati bál után rendezik meg vasárnap a templom búcsúját 10 órától szentmise keretein belül.

A ruzsai jótékonysági katolikus bált hagyományosan ja­nuár harmadik szerdáján tartják a báli szezonban, de idén ez az ismert körülmények miatt elmaradt, és most tartják meg.

Ünnepélyes táncalkalom

A bál (az olasz ballo, balare táncolni szóból ered) a báli szezonban megtartott szervezett, zártkörű, vendéglátással kiegészülő ünnepélyes táncalkalom, amelyet kiegészíthet egy szórakoztató műsor is. A farsang a vízkereszttől húshagyókeddig a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése. A farsang a bálok és vidám összejövetelek időszaka. Különösen a húsvéti böjtöt megelőző néhány napja mozgalmas, bár a bálok megszaporodása miatt ez az időpont mostanában március végéig is kitolódhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában