Pigi soha nem kerül majd tányérra

2021.08.17. 12:28

Pigit kidúrták testvérei, házi kedvenc lett belőle – Galéria

Egy kismalac lett a Dunszt család házi kedvence, miután 3 hete megmentették az életét. Pigi a lakásban alszik velük, és mivel 2 óránként cumiztatják, mindenhová magukkal is viszik.

delmagyar.hu

Pigi élete nem indult jól, de mostanra valószínűleg ő a környék legvidámabb kismalaca. Fotó: Kuklis István

Fotó: Frank Yvette [email protected]

A Mangalard farm igazi állatparadicsom: mangalicák, bárányok, tyúkok, kutyák és macskák mellett csüngő hasú malacok is élnek a sándorfalvi tanyán. Három hete az egyik koca 8 kismalacot hozott a világra, az utoljára előbújó kicsinek azonban nem indult jól az élete. Nem elég, hogy a köldökzsinór rátekeredett, még a testvérei is elnyomták. Ő valahogy soha nem fért oda anyjához, hogy szophasson, így háromnapos korában már látszott: veszélyben az élete. Az akkor alig félkilós kis állatkát teljesen legyengült állapotban vették ki a farm tulajdonosai az ólból.

– Megetettem babatápszerrel, és azt mondtam a férjemnek, ha megmarad reggelig, az én kismalacom lesz

– mesélte Dunsztné Pataki Ildikó. Hamar kiderült, hogy a jó szándék sem tett jót a kismalacnak, a tápszertől ugyanis megbetegedett.

– Három napig kapott antibiotikumot, és szereztem neki kecsketejet, mert mint megtudtam, csak azzal lehet táplálni. Egyhetesen jött tehát egyenesbe az élete, azóta szépen fejlődik

– mutatta a most már vígan szaladgáló kisállatot gazdája.

Pigiből szobamalac lett és házi kedvenc, hiszen kétóránként etetni kell. Ildikó így mindenhova viszi magával, esténként pedig a lakásban alszik a családdal.

– A malacok gyorsabban szobatisztákká válnak, mint a kutyák. Pigi is nagyon okos: evés után egyből megy a szalmára, és ott végzi el a dolgát. A kiságyában cumizik, ott is pihen

– mesélt mindennapjaikról a büszke gazda.

Hozzátette: most még egy csecsemőhöz hasonlóan a kismalac főleg eszik és alszik, hamarosan játékokat is vesznek majd neki, mert labdázni például ezek a jószágok ugyanúgy szeretnek, mint a kutyák. Cicadobozát pedig, melyben egyik helyről a másikra szállítják, nemsokára leváltja egy csinos hám, így már pórázon is lehet majd sétáltatni.

Természetesen szó sincs arról, hogy Pigi egyszer a vendégek tányérjára kerüljön.

– Nagyon különleges élmény egy kismalacot felnevelni. Öröm, hogy látjuk rajta: boldog és kiegyensúlyozott, ráadásul felismer bennünket. Hathetes koráig cumiztatni kell, utána kezdheti el az önálló táplálkozást. Hogy meddig lesz házi malac, még nem tudjuk, de mivel akár 70 kilogrammosra is fejlődhet, valószínűleg egy idő után neki is helyet kell keresnünk a tanyán. Ami nyilvánvalóan egy lakosztály lesz, hiszen neki ez jár – mosolygott Ildikó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában