ÖNZETLENÜL ÉS TISZTESSÉGGEL

2021.08.01. 10:30

Vass József, Óföldeák múltjának kutatója fáradhatatlanul alkot – Fotók

Vass József régóta a helytörténet bűvkörében él, négy évtized alatt sokat tett Óföldeákért. A község történetét kutatja, emlékházat rendez, emlékparkot létesít és verseket ír. Bár nyugdíjas, nem sokat pihen, sokat tesz a helyi közösségért, ezért is választottuk lapunk Aranyembörének.

Tóth A. Péter

Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

– Az 1970-es árvíz viszontagságainak emlékére egy emlékkaput szeretnék létrehozni, a tervek már megvannak hozzá. A község park­ját is tovább szépíteném virágokkal, úgy gondolom, egy település akkor élhető, ha a virágok színei és az illatok elkápráztatják a járókelőket – mesélt terveiről Vass József, Óföldeák díszpolgára. Hozzátette: ezeket az elképzeléseket a képviselő-testület is támogatja.

– Szeretném az Óföldeákon élő és idelátogató emberek életét szebbé, tartalmasabbá tenni.

A hatvanhét esztendős Vass József Óföldeák emblematikus alakja, évtizedek óta a helyi képviselő-testület oszlopos tagja. Prózaírói, költői, szerkesztői, könyvkiadói, kortárs fotóművészi, helytörténeti és néprajzkutatói munkái elismeréseképpen az utóbbi években több rangos kitüntetést ka- pott.

Szentesről Óföldeákra

– Szülőföldem Szentes, de otthonom Óföldeák. Ám a távolság csupán földrajzi, mert eddigi életvitelem e kettő metszéspontjában helyezkedik el – fogalmazott a férfi.

Vass József és felesége 1982-ben költözött a településre, négy évtized alatt sokat tett Óföldeák és környéke szépítéséért, építészeti és természeti értékeinek megőrzéséért. 1982 őszén végzettségének megfelelően a helyi szociális otthonban helyezkedett el kertész- ként.

– Emlékszem, az akkori MHSZ vezetője megkeresett azzal, lenne-e kedvem a helyi MHSZ-klubban propagandista posztot betölteni. A felkérésre örömmel igent mondtam, talán ekkor kerültem közelebbi kapcsolatba az írással.

Vass József 1993-tól egészen nyugdíjazásáig a Makói Városi Bíróságon dolgozott. Az 1994 -es önkormányzati választáson helyi képviselővé választották, azóta is folyamatosan a képviselő-testület tagja.

Mária Terézia ajándéka

Óföldeákon 2004-ben hozták létre az első állandó kiállítást, azóta kétszer lett felújítva a helytörténeti tárlat, melynek azóta is Vass József a gazdája. Az óföldeáki helytörténésznek a kiállítások rendezésében Vörös Gabriella múzeumigazgató és Tóth István muzeológus is sokat segített. A múltkutató főként olyan képeket, tárgyakat gyűjt, amelyek megtalálhatók a település lakóinak háztartásában. Családi fényképeket, pénzérméket, használati eszközöket, mindent, ami a múltról szól. A gyűjtemény egyik legértékesebb darabja egy porcelán levesestál.

– A Návay család szakácsától kaptam, azt mesélte róla, hogy a család Mária Teréziától kapta ajándékba az 1700-as években. Van még egy porcelántárgy, amely egy kert felásásakor került elő, ezen a kávéscsészén Óföldeák búcsújáró helyének neve, Máriaradna szerepel.

Az emlékház belső helyiségében egy pitvart is berendeztek, korabeli munkaeszközökkel, tárgyakkal. Itt is akadnak érdekességek, ritkaságok.

– Ilyen tízöles mérőt ma már sehol sem lehet találni. Sokan láncmérőnek mondják. Régen ezt a tárgyat területmérésre használták – mutatta a gyűjtő.

Az irodalom vonzásában

Egy sokoldalú ember életében a verseknek és a novelláknak is jut hely, Vass József változatos írásokkal örvendezteti meg az irodalomkedvelőket. Versei a romantikus és vallásos témáktól a természet szépségéig sokféle világot ölelnek fel, az írót régóta foglalkoztatják az emberi sorskérdések.

– Prózában igyekszem a helyi idősek által elmondott, saját maguk által átélt eseményeket, örömeiket, bánataikat, visszaemlékezéseiket formába önteni. A jelentősebb, nagyobb eseményeket pedig novella formájában vetem papírra.

Szereti a finomságokat

Az óföldeáki díszpolgár eredeti, kertész végzettségét cseppet sem titkolja, a közelmúltban 150 gyümölcsfacsemetét ültetett el kertjében.

Szeret sütni-főzni, több receptje is bekerült már a Délmagyarország szakácskönyvébe. Egyik ínyenc készítménye, a szilvalekvár a sült húsok ízvilágát pompásan kiegészíti. A finomság kék szilvából és vörös szilvából egyaránt elkészíthető.

– A nem tudhatom a neved szilva, és a debreceni muskotályos keményebb, ezek nem jók erre a célra, a többi szilvafajta mind megfelelő a lekvárhoz. A kimagozott szilva levét félfőzésben leszűrjük. Üvegekbe töltjük, és dunsztba tesszük, persze tartósítószert nem igényel. Ha kihűlt, egy-két kanállal odateszünk a hús mellé, és már lehet is élvezni az ízeket.

Családi körben

Vass József lokálpatriotizmusát számos alkalommal elismerték, 2008-ban A Magyar Kultúra Lovagja díjat és a Kós Károly-díjat is megkapta. 2014-ben Óföldeák Díszpolgára címet vehetett át, 2016-ban Bánffy Miklós-díjat, 2018-ban pedig Pro Voluntarius díjat kapott.

– Örültem a sikereknek, de számomra legfontosabb a családom. A gyermekeim, az unokám, és természetesen a feleségem, akitől 42 évi házasságunk alatt nagyon sok segítséget kaptam és kapok. Hálás vagyok, hogy többször is esélyt kaptunk a Teremtőtől, és azért, hogy tisztességgel fel tudtuk nevelni gyerekeinket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában