Szeged

2021.09.21. 18:26

Este kezdett imádkozásba

K. A. R.

20210905 Szeged Dóm templom táskák szentelése, mise iskola évnyitóra Fotó: Török János TJ DM Délmagyarország

Fotó: Török János

Akár Dobrosi Andrea Ima ebéd­időben című verse is eszünkbe juthatott volna arról az imádkozó sáskáról, amelyet Török János kollégánk fotózott le a dóm falán. De a versben írtak – templomfalon volt egy sáska, délben kezdett imádkozásba – egyáltalán nem jellemzőek az apró állatunkra, hiszen őt egy esti mise után kapta lencsevégre János, aki ezután csak annyit szólt: a sorára vár.Bár ha Mayer Zsó: Zsákmányszerző írásából indulunk ki, akkor nem biztos, hogy imádkozni igyekezett, hiszen az író soraiban az áll: „Imádkozó sáska vagyok, templomba én mégsem járok, nem koptatom ott a padot, mezőn rovar után futok.”

Az imádkozó sáska (Mantis religiosa), vagy más néven az ájtatos manó védelem alatt áll hazánkban, sőt 2012-ben ez lett az év rovarja. Azonban nem olyan ájtatos kis élőlény, az igazi arcát a nyár végi szaporodás során mutatja meg igazán. Ugyanis a nőstény arra is képes, hogy párzás után felfalja a hímet, de akár a párzás közben is megteszi ezt. A hím viszont gyakran a bántalmazás ellenére is folytatja a párzást, nem zavarja, hogy hiányzik valamelyik testrésze, például a feje.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában