Szentes

2021.09.02. 16:37

Tejjel segít az őzgidákon a felgyői kecskepásztor

Százhúsz liter fagyasztott kecsketejet kapott a Szentesi Természet- és Vadvédelmi Mentőközpont Alapítvány egy felgyői vállalkozástól. A mentőközpontban idén összesen tizenegy őzet gondoztak, a Felgyői Kecskesajt támogatásának köszönhetően a jövő évben sem jelenthet majd gondot az állatok ellátása.

Majzik Attila

Nagy Tímea, a Szentesi Természet- és Vadvédelmi Mentõközpont Alapítvány vezetõje és Veres Zoltán, a Felgyõi Kecskesajt vezetõje. Fotó: Majzik Attila

Fotó: Majzik Attila

– Már korábban is többször segítettük kisebb mennyiségekkel a mentőközpontot, de hivatalosan tavasz óta működünk együtt, ennek keretében most százhúsz liter fagyasztott kecsketejet hoztunk – számolt be a részletekről Veres Zoltán. A Felgyői Kecskesajt vezetője elmondta, évente kétszer oltják be májmétely ellen az állataikat, az ezt követően fejt tej pedig emberi fogyasztásra nem alkalmas, de állati takarmányozásra jó.

– Mi is rengeteg segítséget kaptunk már másoktól, ezért megfogadtam, ha tehetem, akkor mi is segítünk, amivel tudunk. Most azzal szeretnénk segíteni az alapítvány munkáját, hogy felajánljuk nekik ezt a tejmennyiséget – fűzte hozzá a kecskepásztor.

Nagy Tímea, a Szentesi Természet- és Vadvédelmi Mentõközpont Alapítvány vezetõje és Veres Zoltán, a Felgyõi Kecskesajt vezetõje. Fotó: Majzik Attila

Mint Nagy Tímeától, a Szentesi Természet- és Vadvédelmi Mentőközpont Alapítvány vezetőjétől megtudtuk, idén

május óta tizenegy őz fordult meg a mentőközpontban.

Közülük három pusztult el különböző sérülés miatt, de hetet vissza tudtak engedni a természetbe,

egyet pedig már nem lehetett visszavadítani, így „Bambi” ott maradt az állatmentőknél.

– Takarmánnyal jól állunk, ebben Gémes László, az alapítványunk egyik alapító tagja segít bennünket, de tejet mindig nehezebb volt beszereznünk. Ezzel a segítséggel, amit most kaptunk Zoliéktól, a Felgyői Kecskesajttól, a következő szezont is biztosan meg tudjuk oldani, ez a mennyiség jövőre is kitart. Május az őzek ellési időszaka, nálunk is ezután kezdődik a „csúcsidőszak”: idén tizenegy őzünk volt, biztosan kerülni fog hozzánk jövőre is mentett állat – tájékoztatott Nagy Tímea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában