Megint bajnok lett a bordányi Béres Dorina

2021.10.26. 10:30

Jogosítványa ugyan nincs, de kilencéves kora óta vezet

Lányként megnyerte a roncs­derbi- és az autókrossz-bajnokság junior kategóriáját a 15 éves, bordányi Béres Dorina, akinek egyébként még másfél évet kell várnia arra, hogy B kategóriás jogosítványt szerezhessen. Fotózás közben azon viccelődtünk, hogy érdekes lesz, amikor átül majd a versenyautóból a személyautóba, és a kuplung óvatos felengedésével lassan elindul. Az indexelés is új lesz majd neki.

Arany T. János

A padlólemezig lecsupaszított, 1600 köbcentis, összkerekes Hondával nyerte meg a roncsderbibajnokság junior kategóriáját a 15 éves bordányi lány. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

– Nem szeretek vele utazni, mert mindig mindenbe beleszól. Az a jó, ha hátul ül, és nyomogatja a telefonját – mondta a 15 éves Béres Dorina édesanyja, Detti, amikor a vezetésről beszélgettünk. A Deák Ferenc Gim­ná­zium kilencedikes diákja ugyanis kilencéves kora óta vezet, a példaképének tekintett édesapjától, Béres Leventétől tanult meg vezetni, azóta sikeres roncsderbi-, és most már autókrossz-versenyző.

A padlólemezig lecsupaszított, 1600 köbcentis, összkerekes Hondával nyerte meg a roncsderbibajnokság junior kategóriáját a 15 éves bordányi lány.
Fotó: Kuklis István

Két bajnokságot nyert

Annyira sikeres, hogy idén meg is nyerte mindkét bajnokságot junior kategóriában. A bordányi lányról két éve írtunk először, már akkor rácsodálkoztunk autóvezetői képességeire.

Tízéves korában édesapja épített neki egy autót, azzal kezdte. Az első versenye 2017-ben Kiszomboron volt, arra építette neki édesapja a terepgokartot. Azóta sok kilométert beletett versenyautóiba.

Fotó: Kuklis István

Nem az ütközés a lényeg

Most azzal kezdtük a beszélgetést, hogy tisztáztuk, mi a különbség a két sportág között. Egyszerű: a roncsderbiben le­­het ütközni, a krosszban nem. Dorina saját bevallása és édesanyja véleménye szerint is visszafogott versenyző. Ő úgy fogalmazott, ok nélkül nem fog senkit kilökni, de ha kötekednek vele a pályán, azt visszaadja.

Autókrosszban a konfliktus inkább abból adódik, hogy ver­­senytársai, a nála idősebb fiúk önérzetét erősen bántja, hogy egy fiatalabb lány veri meg őket.

– Nem barátkozni megyünk oda, az biztos – csatlakozott a beszélgetéshez Dorina édesanyja. Dorina annyit mondott: féltékenyek arra, hogy lány­­ként győz.

A roncsderbi ennél családiasabb, de Dorina a krosszt jobban szereti, mert gyorsabbak a pályák, többen indulnak, ami jobb, mint a roncs­derbiben három autó el­­len versenyezni.

B kategóriáról álmodik

A bordányi Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Mű­vészeti Iskolában nem volt újdonság Dorina szenvedélye, de amikor a Deákban szeptemberben azt kérték a tanárok, hogy mindenki mondjon magáról valami érdekeset, ő erről beszélt. Ballagási pénzéből szeretett volna A kategóriás vizsgát szerezni és motort venni, de úgy döntött, inkább kivárja ezt a másfél évet, és majd megszerzi a B kategóriát, amivel már vezethet akár 150 köbcentis motort.

Már ha hagyja neki az édesanyja, aki egyáltalán nem örül Dorina öt­­letének.

Itt elviccelődtünk egy sort azon, milyen lesz majd, amikor Dorina vezetni tanul. Abban egyetértettünk, hogy a vezetéssel nem lesz baj, ha a kanyart nem az ideális ívben veszi, hanem ahogy fel van festve.

– Már nagyon várom, hogy jogsim legyen – mondta, mi­közben a szobájában – amit a mi kedvünkért rakott rendbe – megmutatta az évek alatt összegyűjtött trófeáit, majd az udvarban parkoló autónál fe­­jeztük be a beszélgetést és a fotózást, ami egy padlólemezig lecsupaszított, 1600 köbcentis, összkerekes Honda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában