Szeged

2021.10.15. 19:58

Közelebb került álma megvalósításához

Nem volt olyan látogatója a Szegedi Dóm Látogatóközpontnak, aki ne tekintette volna meg a fejpálcával festő művész szeretettel és humorral telített képeit. Paulik Fecot kérdeztük kiállításának sikeréről.

Kiss Anna

Forrás: Archív fotó

Fotó: Kuklis István

– Nagy örömmel és hálával tölt el, hogy a Szegedi Dóm Látogatóközpontban kaptam lehetőséget arra, hogy a szegedieknek és a városba látogatóknak is megmutathassam az én színekbe öntött, vászonra vitt gondolataimat, érzelmeimet. Emellett a központ lehetőséget adott arra is, hogy heti két délután rendhagyó osztályfőnöki órán érzékenyítést tartsak azon középiskoláknak, akiknek erre igényük van – számolt be lapunknak Paulik Feco, akinek augusztus közepétől október elejéig láthattuk a műveit.

A 27 éves fiatalember oxigénhiánnyal született, ugyanakkor gyerekkora óta alkot a fejére rögzített festőpálcával, mert a betegségéből eredően csak a fejét tudja mozgatni.

A tehetséges fiatal úgy véli, bár ő maga egyedi, mégis olyan, mint mindenki más, hiszen ő is él, érez és szeret. Feco kérdésünkre elárulta, nagyon sokan tekintették meg a képeit, de számára a siker nem itt, hanem a lehetőséggel kezdődik.

– Ami a lehetőség után történik, az ezt az érzést növeli az egekig. A művészet lényege számomra, hogy a saját érzelmeimet, világlátásomat mutassam meg, ezért mindegyik alkotásom a szívemből születik – emelte ki.

Akik megtekintették Feco tárlatát, pontosan tudják, hogy az élet és a szeretet mellett a humor is ott van festményeiben. A különleges látásmóddal rendelkező fiatal ugyanis humor és nevetés nélkül nem tudna élni.

Feco álma egy akadálymentes műteremlakrész, ahol önállóan élhetne. Annak érdekében, hogy ezt az álmát valóra válthassa, a kiállított képeiből bárki vásárolhatott, és a központ egy gyűjtődobozt is kihelyezett, így adományokkal is lehetett segíteni.

– A kiállítás révén közelebb kerültem az álmom megvalósításához, és azt gondolom, hogy nem árulok el titkot, ha elmondom, hogy ígéretet is kaptam egy építész úrtól a hivatalos terv elkészítésére – avatott be.

Jövőbeli terveiről azt mondta, hogy folytatja az útját, miközben örömet kínál az alkotásai­val, és minden egyes lépéssel közelebb kerül ahhoz, hogy felépülhessen, amit eltervezett.

Bár a fiatal tárlata véget ért, a Szegedi Dóm Látogatóközpont lehetőséget biztosít a Fecoval való személyes találkozásra október 15-én, 20-án, 22-én, 27-én és 29-én 11–13 óra között, hiszen a fejpálcával alkotó művész pozitív életszemlélete példaként állhat mindenki előtt. A részvételhez előzetes egyeztetés szükséges, amit a [email protected] címen és a 20/220-7227-es telefonszámon lehet megtenni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában