Szakmai fórummal folytatódik a kétnapos program

2021.11.19. 17:30

Bor- és paprikamustra Szatymazon – fotók

Pénteken megkezdődött a konferenciával egybekötött, kétnapos Bor- és paprikamustra Szatymazon, a Dankó Pista faluházban. A kóstolók már estére befejezték a munkájukat, az eredményhirdetés a szombati szakmai program záró „napirendje” lesz.

Kovács András

Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

A Vastag József-őrleményversenyre november 13-ig lehetett leadni a fajtánként 25 dekagrammos mintákat, 42 érkezett be a határidőig.

A legtöbb paprikát Szeged és Szatymaz környékéről nevezték, de indult a versenyen kalocsai éppen úgy, mint Erdélyben, Maros megyében termett.

A paprikából doktorált Koncsek Arnoldtól, valamint Táborosiné Ábrahám Zsuzsától megtudtuk, a klasszikus szakmai bírálatnál csak az édes paprikát vizsgálják a hozzáértők, a csípősekről a nagyközönség mondhat véleményt szombaton.

Kiderült, az ítészek nem köpik ki a paprikát, és az is, hogy a legjobb tízet úgynevezett összevetésen újra kóstolják. Megtudtuk, a hosszú bírálatot csak zsíros kenyérrel lehet bírni, amíg a borosoknál a sajt és az alma a semlegesítő, addig a paprikabírálók zsíros kenyeret esznek, szigorúan lila hagyma, és lehetőleg só nélkül.

 

A Fráter Gyula-borversenyre november 18-áig lehetett nevezni, fajtánként két palack borral.

 

– Kartondobozban volt a kóstoló pohár, ki kellene mosni – mondta egy fiatalember a boros részlegen, akitől megtudtuk, ha otthon konyharuhán szárítjuk a vizes borospoharat, az bepállik, és ronthatja az ízérzést.

– Négy kategóriában bírálunk, fehéret, rozét, vöröset és gyümölcsbort, összesen 118 minta érkezett be – mondta Szabó Sándor. A bormustra főszervezője, a Szatymazi Gazdakör alelnöke hozzátette, 70 szálakéban magyar borokat kóstol a szakértő zsűri, de érkezett minta a Felvidékről, Erdélyből és Délvidékről is. Az ítészekből négy bizottság alakult, asztalonként 30 bort kóstoltak tehát a szakemberek, akik 20 pontos rendszerben bíráltak.

A bor- és paprikamustra szakmai fórumát ma 10 órától rendezik a faluházban. Barna Károly polgármester köszöntője után Hajdú Edit, Fleischmann-díjas szőlőnemesítő, Táborosiné Ábrahám Zsuzsanna, paprikás szakember tart előadást, majd Szél István, az agrárkamara megyei elnöke a mezőgazdaság kihívásairól és kitörési lehetőségeiről beszél, míg Surányi József az organikus termesztéstechnológiáról. A program a fűszerpaprika- és borverseny eredményhirdetésével zárul.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában