2021.11.19. 17:30
Bor- és paprikamustra Szatymazon – fotók
Pénteken megkezdődött a konferenciával egybekötött, kétnapos Bor- és paprikamustra Szatymazon, a Dankó Pista faluházban. A kóstolók már estére befejezték a munkájukat, az eredményhirdetés a szombati szakmai program záró „napirendje” lesz.
Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba
A Vastag József-őrleményversenyre november 13-ig lehetett leadni a fajtánként 25 dekagrammos mintákat, 42 érkezett be a határidőig.
A legtöbb paprikát Szeged és Szatymaz környékéről nevezték, de indult a versenyen kalocsai éppen úgy, mint Erdélyben, Maros megyében termett.
A paprikából doktorált Koncsek Arnoldtól, valamint Táborosiné Ábrahám Zsuzsától megtudtuk, a klasszikus szakmai bírálatnál csak az édes paprikát vizsgálják a hozzáértők, a csípősekről a nagyközönség mondhat véleményt szombaton.
Kiderült, az ítészek nem köpik ki a paprikát, és az is, hogy a legjobb tízet úgynevezett összevetésen újra kóstolják. Megtudtuk, a hosszú bírálatot csak zsíros kenyérrel lehet bírni, amíg a borosoknál a sajt és az alma a semlegesítő, addig a paprikabírálók zsíros kenyeret esznek, szigorúan lila hagyma, és lehetőleg só nélkül.
Bor- és paprikamustra Szatymazon – Karnok Csaba fotói
A Fráter Gyula-borversenyre november 18-áig lehetett nevezni, fajtánként két palack borral.
– Kartondobozban volt a kóstoló pohár, ki kellene mosni – mondta egy fiatalember a boros részlegen, akitől megtudtuk, ha otthon konyharuhán szárítjuk a vizes borospoharat, az bepállik, és ronthatja az ízérzést.
– Négy kategóriában bírálunk, fehéret, rozét, vöröset és gyümölcsbort, összesen 118 minta érkezett be – mondta Szabó Sándor. A bormustra főszervezője, a Szatymazi Gazdakör alelnöke hozzátette, 70 szálakéban magyar borokat kóstol a szakértő zsűri, de érkezett minta a Felvidékről, Erdélyből és Délvidékről is. Az ítészekből négy bizottság alakult, asztalonként 30 bort kóstoltak tehát a szakemberek, akik 20 pontos rendszerben bíráltak.
A bor- és paprikamustra szakmai fórumát ma 10 órától rendezik a faluházban. Barna Károly polgármester köszöntője után Hajdú Edit, Fleischmann-díjas szőlőnemesítő, Táborosiné Ábrahám Zsuzsanna, paprikás szakember tart előadást, majd Szél István, az agrárkamara megyei elnöke a mezőgazdaság kihívásairól és kitörési lehetőségeiről beszél, míg Surányi József az organikus termesztéstechnológiáról. A program a fűszerpaprika- és borverseny eredményhirdetésével zárul.