Csongrád

2021.12.05. 11:03

Fából készült a csodaszarvas – Fotók

Vaddisznó, macska, hóember és jó pár szarvas is készült fából a hagyományos szarvaskészítő versenyen, aki pedig nem tudott jelen lenni a helyszínen, az fényképen küldte el az alkotását. Az adventre hangoló rendezvény egyre inkább részévé válik a város kulturális életének.

Majzik Attila

Ötletből nem volt hiány a szarvaskészítőknél. Fotó: Majzik Attila

Fotó: Majzik Attila

Idén is szabadjára engedték a kreativitásukat a résztvevők, az ügyeskezű mesterek egész szombat délelőtt fúrtak-faragtak a városháza előtti téren. Aki pedig megéhezett a munkában, azt zsíros kenyérrel, sült finomságokkal és kürtős kaláccsal várták, az ínyencek pedig csíramálé-fesztiválon kóstolhattak különleges falatokat.

Mint Varga Károly olimpiai- és világbajnok szakácstól megtudtuk, a desszertek közül mindenhez passzol a csíramálé. A szakácsmester végig is kalauzolt a finomságok között: többek között a fahéjas-almás-csíramálés palacsinta mellett csíramálés-epres pohárkrémet, csíramálés-fehércsokis tésztafánkot és csíramáléval készült polentás rögtúrógombócot lehetett kóstolni.

A édességek illata mellett azonban leginkább a faforgács illata töltötte be a teret, három csapat is azon szorgoskodott, hogy idén az övék legyen a „csodaszarvas”.

– A csapatok már nagyon várták az idei versenyt, úgy tűnik, a szarvaskészítés már beépült a város életébe. Tavaly, amikor a járványhelyzet miatt nem tudtuk megrendezni az adventre hangoló rendezvényünket, az egyik csapat, a Rémszarvasok akkor is elkészítették otthon a maguk szarvasát, amit el is küldtek nekünk fényképen. Idén sem tudott itt lenni az összes csapat, az öt benevezett társaságból kettő karanténba került. Ők azért otthon dolgoznak és képet küldenek az elkészült szarvasokról – számolt be Gergely Ildikó szervező.

Aki viszont ott volt a városháza előtt, az szorgosan vágott, csavarozott és csiszolt: a tűzoltók csapata például egy kész állatsereglettel készült, a szarvasok mellett vaddisznókat is készítettek, de még famacska és fából faragott hóember is került ki a kezük alól.

A mini állatkertet végül a szavazás során is értékelték: egy hajszállal ugyan, de a tűzoltók nyerték a szarvaskészítő versenyt a különdíjas Rémszarvasok és a Családi csapat előtt.

Az idén először jelmezversenyt is hirdettek, ahol minden résztvevőt díjaztak, a csíramálés ételek készítői közül pedig Martini Mónika és unokái kaptak különdíjat csíramálés baklavájukért és fagylaltjukért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában