József Attilát és a makói hagymakertészeket is megidézik a Magyar Géniusz Programban

2022.04.28. 13:09

Országjáró makói relikviák

A makói József Attila Múzeum is képviselteti magát a vidéki múzeumok reprezentatív műtárgyait bemutató, napokban megnyílt országos vándorkiállításon. A Magyar Géniusz Program keretében 2023 végéig tartó sorozat nyolc várost fog érinteni.

Szabó Imre

A makói múzeum egyik talicskája a skanzen tájházának tornácán. Fotó: Szabó Imre

 A Petőfi 200 emlékév égisze alatt a 117 tagintézményt számláló Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége (MVMSZ) koordinálásával megvalósuló vándorkiállítás a Kárpát-medencei ma­­gyar örökséget mutatja be. 3,5 milliárd forintot különítettünk el a magyar vidéki múzeumok számára, az összegből a vándorkiállítás mellett megújulnak az intézmények tárlatai 

– mondta Demeter Szilárd, a Magyar Géniusz Program kuratóriumi elnöke, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, miniszteri biztos a vándorkiállítást ismertető, budapesti sajtótájékoztatón. Mint hangsúlyozta, a vándorkiállítás a vidéki múzeumok által kiválasztott legértékesebb és legreprezentatívabb tárgyakat tudja felvonultatni. 

A múlt héten Kecskeméten indult, majd Gyula, Debrecen, Győr, Szombathely, Szekszárd és Eger után Budapestre a jövő esztendő decemberében érkező vándorkiállításon a Magyar Vi­déki Múzeumok Szövetsége 67 intézményének összesen 154 műtárgya látható. 

Nemzeti büszkeségeink 

Csapláros Andrea, az MVMSZ elnöke, a vándorkiállítás fő ku­­rátora arról beszélt, hogy a Magyar Géniusz Programmal soha nem látott hangsúlyt és lehetőséget kap a vidéki muzeológia. A műtárgyak színe-java egy közös kiállítótérbe költözve juthat el minden magyar emberhez. 
 

A vándorkiállításon a nemzeti létünket, identitásunkat, a magyar tehetségek, lángelmék, tudósok, hősök, hazafiak és eredményeik példáját emeljük a mindennapjainkba 

– mondta Csapláros Andrea. 

 

Négy témakör 
Végh Katalin, a Magyar Géniusz Program vezetője kitért arra, hogy a tárlat rendkívül sokszínű, hiszen megtekinthető lesz például Erkel Ferenc aranykoszorúja, a salgótarjáni sortűz áldozatának véráztatta inge, a csornai faragott borotvatok és a makói hagymás talicska, akárcsak egy Mednyánszky-festmény és Sisi-relikviák. A tárgyak négy tematikus egységben, a régészeti korokról, a magyar történelemről, a népi kultúránkról és a művészeti értékeinkről mesélnek. 

Kézirat és fénykép 

 A makói múzeum a talicskán kívül még két tárggyal képviselteti magát az országjáró tárlaton 

– mondta Szikszai Zsuzsanna, az intézmény vezetője. Az egyik József Attila eredeti kézirata a Megfáradt ember című költeményről, a másik a makói Homonnai-fotóműhely hagyatékából egy ugyancsak József Attilát ábrázoló üvegnegatív, illetve a róla készült fénykép. Emlékeztetett, a makói múzeum az ország leggazdagabb József Attila-emlékhelye, a tárgyak felajánlását pedig külön aktuálissá tette az, hogy éppen száz esztendeje a költő makói tartózkodása alatt jelent meg első verseskötete, a Szépség koldusa. A talicska pedig a makói hagymakertész-kultúrát reprezentáló jellegzetes műtárgy. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában