Szegedi hírek

2022.04.22. 13:33

Sportkonferenciát rendeztek az Agórában

Általános és középiskolai testnevelő tanárokkal telt meg pénteken a Szent-Györgyi Albert Agóra informatóriuma. Hagyományteremtő céllal rendezett sporttudományi konferenciát a Szegedi Szakképzési Centrum és a Szegedi SZC Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium. A rendezvényen ismert hazai sportszakemberek tartottak előadásokat pedagógiai, sporttudományi és anatómiai-élettani témákban.

A sporttudomány legfrissebb kutatási eredményeit ismerhették meg az általános és középiskolai testnevelő tanárok az előadásokon. Fotó: Török János

A Szegedi SZC Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium testnevelő tanára, Keller Zoltán kezdeményezte a sporttudományi szakmai konferenciát, amelynek a Szent-Györgyi Albert Agóra adott otthont pénteken. A rendezvényt a szakiskola mellett társszervezőként a Szegedi Szakképzési Centrum valósította meg. A résztvevő általános és középiskolai testnevelő tanárokat Erdélyi Margit, a szakképzési centrum főigazgatója köszöntötte. 

Elmondta, hagyományteremtő céllal rendezték meg a konferenciát, ugyanis hasonló továbbképzés nagyon ritkán fordul elő, ahol a sport ágazatban oktatók a legfrissebb tudáshoz hozzájuthatnak. Majd fenntartói szempontból a rendezvény két további fontos apropóját emelte ki. 

Az egyik, hogy a szegedi tankerület iskoláival tovább erősítjük az együttműködést, és most már a tanári, oktatói továbbképzésben is együttműködünk. A másik pedig, hogy elindult egy komoly együttműködés a Szegedi Tudományegyetemmel sportedző, testnevelés tanár és rekreáció szak területén. Beindítjuk az életpálya modellt és a következő tanévtől már  egy kreditbeszámításos rendszerrel a nálunk sportágazatban végző tanulók lehetőséget kapnak 20-25 kredit beszámítására 

– jelentette be a főigazgató. 

A konferencia keretében pedagógiai, sporttudományi és anatómiai-élettani témájú plenáris előadásokat, a délután folyamán pedig a Gábor Dénes Szakgimnáziumban szekcióüléseket szerveztek ismert hazai szakemberek közreműködésével, mint Varga Nóra és Kiss Marianna sportszakorvosok, Fritz Péter, az FTC táplálkozási tanácsadója és Járai Róbert sportpszichológus. 

 Elég régen volt már ilyen jellegű konferencia általános és középiskolai tanárok számára. Sok aktuális témát hoztak be az előadók, amelyekre jó lesz odafigyelni. Nyilván az aktív testnevelő tanárok valamennyi témában jártasak, de a sporttudomány legújabb kutatásainak eredményei legalább annyira izgalmasak tudnak lenni, mint az egészséges táplálkozással összefüggő előadások 

– mondta el lapunknak Nagy János Miklós, a Vedres István Technikum intézményvezetője. A több mint harmincéves szakmai tapasztalattal rendelkező testnevelő tanár és szakedző kiemelte, változnak a gyerekek, a körülmények, a családok hozzáállása a sporthoz, az egészséges életmódhoz, a testkultúrához. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy a sportpedagógusok naprakészek legyenek. Arról is beszélt, hogy legnagyobb érdeklődéssel a táplálkozással kapcsolatos programpontokat várta. 

 Ez most nagyon érdekel, mert van egy Pick Szeged Kézilabda Akadémián játszó fiam, akinek a fejlődése szempontjából kíváncsian várom, hogy esetleg miképpen kell finomítani a jól bevált családi szokásainkat, hogy még sikeresebb lehessen 

- részletezte. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában