Mórahalom

2022.08.05. 08:20

Szegedi testvérpár dolgozik a százéves tanyán

Szegedi, alkalmazott művészként dolgozó testvérpár keze nyomán újul meg egy régi tanyaépület Mórahalom határában. Bár nem restaurátorok, de mindent gondosan úgy csinálnak a házon, ahogy egykor dédszüleink építették.

Arany T. János

Nem először dolgoznak együtt a testvérek. Rakovics Borbála Luca és nővére, Sáry-Rakovics Klára készítette el a Nyíregyházi Állatpark orrszarvúházát. Most egy mórahalmi tanyát állítanak vissza eredeti állapotába. Fotó: Török János

A tervek szerint hamarosan el kell készülnie annak a Mórahalom határában álló tanya korhű helyreállításának, amire az önkormányzat tizenkét millió forint támogatást nyert a Népi Építészeti Programban. A munka jól halad, de van még tennivaló bőven. 

Az épület korhű restaurálásán egy szegedi testvérpár, Rakovics Borbála Luca és nővére, Sáry-Rakovics Klára dolgozik. Megmutatták, hol tart a munka.

Luca és Klára alkalmazott művészek, nem restaurátorok, ezt többször hangsúlyozták még a beszélgetés elején. Azt mondják, dekorációs festésen át, grafikusi munkán keresztül, mindenféle ilyen jellegű munkát elvállalnak. Röviden úgy foglalták össze, hogy ők az épület külső megjelenéséért felelősek. Több más szakemberrel dolgoznak együtt.

Százéves tanya újul meg Mórahalom határában. Rakovics Borbála Luca és nővére, Sáry-Rakovics Klára lelkesen beszéltek a munkájukról. Fotó: Török Jáno

Bebújtunk a konyhába

Gyere csak, megmutatom neked, nem tudom jártál-e már itt 

– bújik be Klára a konyhának megfelelő szűk, füstszagú helyiségbe, a kemence mellé. 

Tehát, ez itt be volt szakadva, az egészet újra kellett rakni, látod. Itt szintén le volt szakadva, minden újra kellett tapasztani. Ezt az egészet mi csináltuk Lucával 

– mutatta a kemence falát. Ez egy szabadtűzű konyha volt szabadkéményes kemencével. Bár a munka szemmel láthatóan jól halad, azért van még tennivaló bőven. 

 A külső tapasztás már megvan. Kapáltuk a vályogot, a fiúk is sokat segítettek. Csak így lehetett, korabeli technológiával, mást nem is fogadtak el a megrendelők 

– magyarázták. 

Értéket őriznek

Korábban megírtuk, hogy tizenkét millió forint támogatást nyert Mórahalom a Népi Építészeti Programban az 1920-as években épült tanya korhű helyreállítására. Az épület feltételezhetően a 19. század vége és a 20. század első évtizedei között épülhetett, építészeti, kultúrtörténeti és néprajzi szempontból olyan értéket képvisel, ami eltűnőben van.

Ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy megőrzi azt az értéket. Az épületet a felújítás után közösségi térként szeretnénk majd működtetni mórahalmi civil szervezetek. A hamarosan eredeti pompájában tündöklő tanyát a tervek szerint két hét múlva, augusztus 19-én adják át.

Fotó: Török Jáno

Korábbi munkák

Szóba kerültek a testvérek korábbi munkái. 

 Az elefántházat például a Szegedi Vadasparkban én terveztem, én csináltam. Akkor még nem dolgoztunk együtt a hugival. Aztán utána a Nyíregyházi Állatparkban volt egy munkánk, amit már együtt csináltunk. Az orrszarvúházat mi készítettük. A Szegedi Füvészkertnek most készült el egy kiadványa a százéves jubileumra, az egészet én illusztráltam 

– sorolta Klára.

Hagyományos pannon lakóépület

A tanya a hagyományos pannon lakóépületet, szélesebb értelemben pedig a hozzá tartozó gazdaságot jelenti a birtokkal, földdel és gazdasági épületekkel. A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvény szerint a tanya a település külterületén fekvő, legfeljebb egy hektár nagyságú olyan földrészlet, amelyhez a föld mellett növénytermesztés és állattenyésztés, továbbá az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás és terméktárolás céljára létesített lakó- és gazdasági épület tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában