PR cikk

2022.09.29. 10:16

Hasznos tippek téli kertészeknek

A kertészkedés remek hobbi, kitűnő kikapcsolódás. Nem csoda, ha sokan télen sem szeretnének lemondani róla. Adunk néhány tippet, amelyek segítségével akár akkor is kertészkedhetsz a hideg évszakban, ha kerted nem, csak balkonod van.

delmagyar.hu

Szobanövények: pihenni is engedd 

Hiába telelnek szobahőmérsékleten, a szobanövények életfunkciói ugyanúgy lelassulnak, mint szabadtéri társaiké. Fontos, hogy csökkentsd az öntözés gyakoriságát és mennyiségét. Ilyenkor  a nappalok rövidülnek, a napfény intenzitása csökken és a hőség is rég múlt idő már, így a növények gyökere kevesebb vizet vesz fel, és a párolgás mértéke is sokkal kisebb. Ha tartósan túlöntözöd növényeidet, gyökerük rothadásnak indul. Ekkor inkább a fűtés következtében fellépő túlságosan száraz levegő okozhat fejtörést a számodra. Védekezhetsz ellene párologtató berendezéssel vagy házi praktikákkal is: egy kerámiatálba tégy kavicsokat, majd öntsd fel vízzel. Folyamatosan pótold az elpárolgott vizet. 

Zöldségek a melegházból 

Milyen melegházat válassz? 

Ahogy a neve is sugallja, a melegház vagy üvegház hagyományosan üvegfalból, üvegtetővel készül, de fóliasátrat is gyakran láthatunk a hazai kertekben. Ezek egy része fűthető és hűthető, amelynek komoly költségvonzatai is vannak. Szerencsére nem kell ekkora léptékekben gondolkodnod, ha csak a korai paradicsom és paprika termés a cél. Ma már kaphatók akár erkélyre is kihelyezhető mobil melegházak is. Ezeknek köszönhetően a melegház használat nagy mértékben leegyszerűsödött és szinte mindenki számára elérhetővé vált: gyorsan összeszerelhető, elbontható, igény esetén néhány mozdulattal áthelyezhető mini melegházat rendezhetsz be otthonodban. Sőt, ha van egy kis kézügyességed, ehhez hasonlót akár magad is készíthetsz. 

Itt az idő? 

A korai, hidegtűrő fajtákat már január végén, február elején elvetheted. A magokat mindig ültesd egy kicsit mélyebbre, mint ahogy a kiskertben tennéd. Ha bátortalannak érzed magad, a lakásban, ablak és radiátor közelében is nevelhetsz palántát a vetőmagokból. A kis növényeket csak kora tavasszal helyezd ki a melegházba. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában