Szegedi hírek

2022.10.24. 07:00

Északi országokban turnézott a Szegedi Kortárs Balett

Négy nap alatt négy városban lépett fel Lettországban és Litvániában múlt héten a Szegedi Kortárs Balett. A társulatot álló tapssal fogadták az északi országokban, ahol korábban még sosem léptek fel.

Timár Kriszta

Lettországban és Litvániában turnézott múlt héten a Szegedi Kortárs Balett. Fotó: DM

Lettországban és Litvániában turnézott az elmúlt héten a Szegedi Kortárs Balett. Összesen négy városban jártak: Rigában és Ventspilsben a Carmina Burana-t játszották, Vilniusban és Kaunasban pedig Juronics Tamás darabja mellett az Elégia is szerepelt a programban. Pataki András igazgató elmondta, a turné ötlete már több évvel ezelőtt megszületett. 

Amikor Mexikóban jártunk a Carmina Burana-val, akkor kerültünk kapcsolatba a főszervezővel, aki szorgalmazta, hogy vigyük el a produkciót a Balti országokba is. Először azonban a Covid, majd a háború húzta keresztbe a terveinket. Utóbbi miatt le is rövidült a program, hiszen Oroszországot most is kihagytuk az állmások közül 

– mesélte.

Bár a társulat tempója rendkívül feszített volt, hiszen minden nap más városban léptek színpadra, az északi országok nyugodt hangulata, a mienknél sokkal lassabb tempója sokat segített nekik abban, hogy komfortosan érezzék magukat.

Fotó: DM

Volt idő városnézésre is, sok mindent láttunk, illetve meg tudtunk ismerkedni az északi életvitellel és népszokásokkal is. Az előadásoknak pedig hatalmas sikere volt, Litvániában álló tapsot kaptunk

 – beszélt az élményekről a társulat igazgatója.

A Szegedi Kortárs Balett korábban soha nem lépett fel ezekben az országokban, Pataki András azonban bízik benne, hogy hamarosan visszatérnek ide, sőt akkor már Észtországba is eljutnak, az ugyanis szintén szerepelt az eredeti turnétervben. Most azonban ennél jóval messzebb utaznak: mindössze néhány napos pihenőjük lesz itthon, majd újra repülőre ülnek és ezúttal New York-ba mennek, ahol november elején lépnek fel a Carmina Burana-val. A szegedi közönség november közepén láthatja ezt a darabot a társulat előadásában, majd a Hamupipőke című mesebalettet is újra műsorra tűzik a Szegedi Nemzeti Színházban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában