Szegedi hírek

2022.11.30. 14:00

A betegek szeretetére a legbüszkébb Rattay Katalin

A jó anamnézis fél diagnózis – vallja ezt Rattay Katalin ortopéd szakorvos, aki több mint 30 éven át foglalkozott gyermekek és felnőttek ellátásával Szegeden és vonzáskörzetében. Szeptember végén azonban nyugdíjba ment, a családjára koncentrál, de nem tette teljesen félre az orvoslást.

Kiss Anna

Nyugdíjba ment Rattay Katalin, Szeged és vonzáskörzetének ortopéd szakorvosa. Fotó: Gémes Sándor

– A mozgásszervi panaszokon túl mindig az egész embert kezeljük. Hosszú évek kellenek ahhoz, hogy ráérezzen az orvos, időnként mélyebbre kell ásni és nem kizárólag a beteg panaszaira szorítkozni. Fontos lehet például egy tartós izomfeszesség esetén a kiváltó ok: stressz, élethelyzet, munkahelyi problémák. Ezek felderítése empátiát, megfelelő orvos-beteg kommunikációt igényel – mondta el lapunknak Rattay Katalin ortopéd szakorvos, akinek neve sokak számára ismerősen csenghet, hiszen több mint 30 éven át foglalkozott gyermekek és felnőttek ellátásával Szegeden és vonzáskörzetében.

Idén szeptember 30-án azonban nyugdíjba vonult a járóbeteg szakellátásból. Orvos családból indulva a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium biológia szakáról felvételizett a Szegedi Orvostudományi Egyetemre. Végzés után a Szekszárdi Kórházban kezdett dolgozni, a 80-as évek végén mégis visszatért szülővárosába.

– Még egyetemre jártam, amikor megismerkedtem a Soproni Erdőmérnöki Karra járó későbbi férjemmel. Ő már a Gemenci Erdőgazdaságnál dolgozott az egyetemi tanulmányaim befejezésekor, a szigorló évet így már Tolna megyében töltöttem. Gyermekorvos szerettem volna lenni, ez a gondolat a szigorló év alatt csak megerősödött, de a gyermekosztályon nem volt hely, viszont orvoshiány volt az akkor indított ortopéd és rehabilitációs osztályon. A kórházigazgató azzal a feltétellel vett fel, ha 4 évig, tehát szakvizsgáig ott maradok – avatott be.

Ott maradt az osztályon, a vágyott gyermekorvosi szak helyett az ortopédia lett a szakterülete. 1989-től a Tisza Lajos körúti szakrendelőben dolgozott. Orvosként egyedül végezte a szakrendelést, amíg nem szerveződött meg a kistérségi ellátás, gyakorlatilag Szeged és teljes vonzáskörzetének páciensei hozzá tartoztak. 

A helyzet később sem változott sokat, Rattay Katalin járt ki mellékállásban a mórahalmi központú kistérségi szakrendelőbe. Tíz évet töltött el a hódmezővásárhelyi kórház gyermekortopéd szakrendelésén, szintén mellékállásban, heti rendszerességgel. Onnan ma is több kis páciens jár át hozzá Szegedre, ahol a magánrendelése továbbra is működik.

– A hivatásomat és a betegeimet nagyon szeretem, és úgy gondolom, ők is engem. Erre vagyok a legbüszkébb, és arra, hogy az elmúlt 33 évben megtiszteltek a bizalmukkal. Jóleső érzés, amikor a beteg azzal távozik, hogy "jó volt itt lenni" vagy "köszönöm, hogy meghallgatott". A betegre időt kell szánni. Ahogy tanultuk és amit magam is vallok: a jó anamnézis fél diagnózis – emelte ki.

Rattay Katalin kérdésünkre elmondta, úgy érzi, eljött az az életkor, amikor nem félretéve az orvoslást, de a családjára, a már megszületett és születendő unokáira szeretne koncentrálni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában