Sokféleképpen csökkenthetjük a szemetet

2022.11.24. 11:30

Csomagolás nélkül jobb lehet a világ

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét missziója, hogy felhívja a figyelmet a hulladékcsökkentés jelentőségére. Ám nem csupán egyetlen hétig. Vásárhelyen is sokan tesznek a jó ügyért.

T.Sz.

A Klímanócskák ismét a világ jobbításáért tanulnak újabb és újabb fortélyokat. Fotó: Tábori Szilvia

A textil körforgása  az Európai hulladékcsökkentési hét központi témája. Ehhez kapcsolódva szervezik a foglalkozásokat a Szabadság téri Óvodában. Mint azt Bozókiné Szabó Ildikó, a Klímanócska program szakmai vezetője lapunknak elmondta: a textilipar környezeti terhelése felbecsülhetetlen, fontos, hogy vásárláskor a családok törekedjenek a tudatosságra, felmérjék, valóban szükségük van-e újabb és újabb ruhadarabokra. Szeretnék, ha a gyerekek is tisztában lennének például a különféle anyagok, textilek lebomlási idejével. A családok figyelmébe ajánlják az adományozás lehetőségét, az újrahasznosítást, netán a megunt, kinőtt holmik közösségen belüli csereberéjét. 

Közösséget formálna a hódmezővásárhelyi Garaboly Csomagolásmentes Bolt két tulajdonosa, Udvari Annamária és Bodrogi Károly is. Két ikergyerekükkel egy hatvan négyzetméteres társasházi lakásban élnek. A naponta termelt kommunális szemét mennyiségük láttán döntöttek úgy, másoknak is segítenek a változtatásban. 

 Csomagolás nélkül nemcsak kevesebb szemetet termelünk, a túlfogyasztás veszélyes is kisebb. Fotó: Tábori Szilvia

– Ez egy apró lépés, hogy jobbá tegyük az életet a földön. Szándékunk, hogy néhány láncszemet kivegyünk a termeléstől az értékesítésig tartó rendszerből, csökkentve a kommunális szemetet. Statisztikailag egy csomagolásmentes üzlet harminc tonna háztartási hulladékot spórolhat meg évente – mondta a bolt társtulajdonosa. Hozzátette: egyúttal a túlfogyasztás ellen is felveszik a harcot: a legtöbben csak a ténylegesen szükséges mennyiséget viszik el tőlük. 

A legfrissebb adatok szerint, a termőföldtől a fogyasztók asztaláig egy év alatt csaknem 57 millió tonna, egy főre vetítve 127 kilogramm élelmiszer végzi hulladékként. Ennek 55 százaléka a háztartásokhoz köthető: egy átlagos uniós állampolgár 70 kiló élelmiszert dob ki évente. A magyar háztartásokra jellemző 66 kilogramm éves fejenkénti élelmiszerhulladék mennyiséggel hazánk az átlaghoz képest a kevésbé pazarló országok közé tartozik. A vásárláshoz használt műanyag zacskók közül a gurigáról letéphető változat 200 év alatt bomlik le. 

– Vannak kétkedők, sokan a nagyobb kiszerelésben hisznek, mások időhiánnyal magyarázzák szokásaikat. A csomagolásmentes vásárlás valóban egy tudatos életforma, sok figyelemmel, szervezéssel működtethető, de az élet meghálálja a figyelmességet – hangsúlyozta Udvari Annamária, a Garaboly társtulajdonosa. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában