Szegedi hírek

2022.11.24. 17:30

Különdíjat kapott A halas bicska - Videó

Kiss Anna

A napokban tartották meg a XXI. Lakiteleki Filmszemle eredményhirdetését, amelyen a szegedi Szó-Tér Egyesület óriási sikert aratott, különdíjat vehetett át az alkotócsapat A halas bicska című dokumentumfilmért. A díjat Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a filmszemlét rendező Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke, Buglya Sándor, Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, a zsűri elnöke, Rófusz Ferenc Oscar-díjjal, a Nemzet Művésze címmel, valamint Kossuth-díjjal kitüntetett rajzfilmrendező és a zsűri tagjai adták át.

A siker kapcsán lapunknak Csala Gabriella, a Szó-Tér Egyesület elnöke elmondta, egy határon átnyúló, szerb–magyar kapcsolatokat erősítő pályázat részeként 15 dokumentumfilmet készítettek a kihalóban lévő népi mesterségekről. Ezek közül A halas bicska című alkotással jelentkeztek a szemlére, amely meghozta a sikert számukra, korábban egyébként még sosem jelentkeztek ilyen megmérettetésre.

A díjazott film a csongrádi Tarjányi József késes mester műhelyében játszódik, hiszen ez is egy olyan mesterség, amely kihalófélben van, éppen ezért a kisfilmben megmutatják azt is, hogy ma miként él ez a szakma, milyen lehetőségek lennének arra, hogy életben tartsák, és mi vár rá a jövőben.

Csala Gabriella közölte, a filmet Cs. Gát László rendezte, az operatőr Gregus Dezső és Gregus Bertalan volt, a hangról Csiszár Dávid gondoskodott, a vágó Cs. Gát László, míg a producer Bubryák István volt, a gyártásvezetői feladatokat pedig ő maga látta el.

A különdíjban részesült filmet egyébként bárki megtekintheti a Szó-Tér Egyesület nevű YouTube-csatornán, ahol a szerb–magyar projektben készült további 14, mesterségeket bemutató kisfilm is elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában