Makó

2022.11.11. 19:30

Mesterségek éjjele a makói Návayban - Galéria

A neve szerint Mesterségek éjjele nevű programot péntek délután rendezték meg a makói Návay-technikumban azzal a céllal, hogy az érdeklődők bepillantást nyerjenek az itt oktatott mesterségekbe. Összesen 9 szakma fortélyaiba avatták be a tanárok és a diákok a még fiatalabbakat.

Szabó Imre

A rendezvény egyben jó buli is volt, minden fiatal büszkén és vidáman mutatta meg, miben jeleskedik. Fotó: Szabó Imre

– Büszke vagyok arra, hogy már tanultunk egy-két dolgot. Nekem az elektronika a kedvenc tantárgyam – mondta a Návay Lajos nevét viselő makói technikum 11. C osztályában mechatronikát tanuló Fehér Kristóf pénteken, az iskola szakmákat bemutató rendezvényén. 

Asztalánál meg lehetett nézni, hogyan nyomtatnak ki 3D nyomtatóval 1 óra 40 perc alatt egy fogaskereket, egy áramot generáló Tesla-tekercset, valamint egy saját építésű robotot, ami két kis elemmel működik, és egy fekete vonalon képes önállóan közlekedni. A fiatalember azt is elárulta, szeretne továbbtanulni. A végső célja az, hogy egy autógyárban dolgozzon mechatronikai szerelőként.

Török Béla szakmai igazgatóhelyettes azt mondta, az elmúlt 2 évben a rendezvényt a járványveszély miatt nem tudták megtartani, pedig nagy rá az igény – 0-tól 99 éves korig most is sokan eljöttek a nem egyszer játékos, szórakoztató bemutatókra. Ott összesen 9 ágazat szakmai rejtelmeiben lehetett elmélyülni, amelyek közül a gépészet volt a legnagyobb, de terítékre került például a logisztika is. 

Ha az ember végigjárta a termeket, illetve a tornacsarnokot, mindenütt érdekes feladatok révén nyerhetett bepillantást egy-egy mesterségbe. Bennünket a legnagyobb sikerélmény akkor ért, amikor azt kellett megtippelni mérleg nélkül, öt szatyornyi bolti áru közül melyik a nehezebb. Hibátlanul ment.

– Úgy tapasztaljuk, a diákok is szívesen vesznek részt ezen a programon, hiszen 3 évvel ezelőtt ők maguk is itt kíváncsiskodtak még. Ez egy hasznos, ráadásul jó hangulatú nap – tette hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában