Legidősebb tanulóját köszöntötte a Návay igazgatója

2022.12.21. 19:30

70 éves a makói Návay legidősebb diákja

A Návay Lajos nevét viselő makói technikum egyik óráját a minap váratlan ünnepség szakította meg: az igazgató, Papós András az egyik diákot köszöntötte születésnapján. Ez persze nem történik meg minden tanulóval, de Hadas János az intézmény legidősebb diákja, éppen 70 éves.

Szabó Imre

Papós András igazgató óra közben lepte meg ajándékával a 70. születésnapját ünneplő diákot. Fotó: Návay Lajos Technikum

Az apró ajándékokkal meglepett szenior diák most burkolónak tanul, és mint kiderült, 70 éves kora ellenére a mai napig aktívan dolgozik. Természetesen nem ez az első szakmája.

 

– 1967-ben kőművesnek jelentkeztem, de igazából nem azon a pályán akartam elhelyezkedni – mesélte. – Jó kézügyességem volt, nagyon szépen rajzoltam, több rajzpályázatot nyertem, festő szerettem volna lenni, de ott betelt a létszám. Végül egy idős kőművesmester, Kovács József keresett tanulót, így elszegődtem hozzá. Rendkívül elismert szakember volt, ezért sokat tanultam tőle, például az épületszobrászatot is – idézte fel. 

Felszabadulása után Németországba, Erfurtba ment dolgozni egy házgyárba, erről azonban hamar kiderült: unalmas sablonmunka.

– Szeretem a kihívásokat és a kreatív feladatokat – jegyezte meg. Miután hazajött, komoly szakembereket keresett fel, és elment hozzájuk dolgozni, próbálta ellesni a fortélyaikat. Amikor már nem tudtak többet mutatni, magát kezdte képezni: sokat járt könyvtárba, szakkönyveket olvasott. – Igyekeztem mindenből kihozni a maximumot. Mindig azt tartottam, hogy a tudás nem hátrány és minél többet tanul valaki, annál inkább rájön, hogy mennyire keveset tud – vallotta.

Három évvel ezelőtt kitanulta az árnyékolástechnikát és nyílászáró-beépítést, mert ezt már nem kőművesre bízzák. Ott is elcsodálkoztak a korán.

– Úgy gondolom, hogy a kor csak egy állapot – jegyezte meg. A mostani szakma úgy jött, hogy a fia tőle tanulta a burkolást és levizsgázott. Úgy döntött, hogy ő is megpróbálkozik vele, ha már a fiának az ő oktatása után sikerült. Közben fáradhatatlanul dolgozik.

– Nagyon sok szép dolgot szeretnék még az építtetőknek készíteni. Nekem soha nem kellett hirdetni magamat, mert mindig az előző elégedett megbízóm ajánlott másoknak. Ez volt a legjobb reklám – mondta a Návay legidősebb diákja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában