Domonkos Nővérek-iskolája

2022.12.22. 14:00

A szívekben legyen karácsony

Az apró lelki üzenetek segítik a gyerekeket, hogy megnyíljanak, elmélyüljön bennük az ünnep érzése. A Domonkos Nővérek hétről hétre új témával szólították meg a Liszt-iskola diákjait.

T.Sz.

Képalá: Az adventi koszorú és rajta a négy gyertya arról tanúskodnak, hogy van Isten, bennünket pedig arra bátorítanak, hogy forduljunk hozzá és keressük Őt. Fotó: Tábori Szilvia

A nyugodt és biztonságos légkör megteremtésének feladatával dolgoznak a hódmezővásárhelyi Domonkos Nővérek Liszt-Ferenc Ének-zenei Általános Iskolájában a nővérek és a pedagógusok. – Védettséget és örömet szeretnénk adni a gyerekeknek az iskolai közösségben. Azt közvetíteni, hogy a pozitív tartalmakra érdemes figyelniük – mondta lapunknak Mázás Orsolya Marianna nővér. Képzettsége szerint német szakos tanár és hittantanár, valamint szociális és családsegítő lelkigondozó. A Domonkos Nővérek közösségébe 1998-ban lépett be, 2004-ben tett örökfogadalmat. A Liszt-iskola fenntartóváltása óta, 2020-tól hitéleti igazgatóhelyettesként segíti az intézmény életét. Marianna nővér úgy véli, a gyerekek lelki békességét a tőlük és szüleiktől feléjük áradó hála bizonyítja leginkább. 

A gyermeki lét örömei
Az adventi várakozás, a gyertyák meggyújtása mindig alkalmat ad arra, hogy egy-egy kis lelki üzenetet adjanak át a gyerekeknek. Segítsék őket abban, hogy megnyíljanak, hogy elmélyüljön bennük az ünnep üzenete. – A lehetőség volt a fő témánk: Veronika nővér a kibontakozó, növekvő kis almamag érdekes képével szólította meg a gyerekeket. Átbeszéltük a női létet, azt, ahogyan Szűz Máriának megjelenik az angyal. Szóltunk arról, mit jelent a befogadás, az elgondolkodás. Második héten Szent József példáját vettük, aki a férfiak példaképe. Azzal a mottóval, hogy a gyengédség nem gyengeség – mondta Marianna nővér. A harmadik gyertya meggyújtásakor a gyermeki lét olyan pozitív tulajdonságairól beszélgettek, mint a nyitottság, érdeklődés, örömteliség, őszinteség és lelkesedés. Azt hangsúlyozva, hogy mindezeket ki-ki életkorának megfelelően próbálja követni és élni. 

Védett közegben nevelődni

Magyar Andrea igazgató szerint valamennyi iskola a társadalom leképezése, ez alól egyetlen oktatási intézmény sem kivétel. – A világot jellemző problémák, a családi, szociális nehézségek miatti aggodalom megjelenik az intézmény falai között, nem haladhatunk el szótlanul emellett. Azért dolgozunk, hogy a gyerekek egy olyan védett közegben nőjenek fel, ahol nem sérülnek, személyiségük úgy fejlődhet, hogy boldogok lehessenek – hangsúlyozta az intézmény igazgatója. Hozzátette: a diákok személyes gondjaikkal megkereshetik nevelőiket. A gyerekek sokat beszélgetnek tanáraikkal és a nővérekkel, akik igyekeznek megnyugtató választ adni kérdéseikre. De megszólítják a szülőket is, akik bekapcsolódhatnak az iskolai programokba. 

A csoda megtörténhet

– Kívánom, hogy az adventi várakozás hozza el mindannyiunknak azt, amire vágyunk. Hozza el a fényt, kiutat a sötétségből és a szeretet erejével segítsen bennünket egy jobb, fényesebb jövő felé. Kívánom, hogy ez a legszentebb ünnep feledtessen el velünk minden bajt, gondot, bánatot és higgyünk abban, hogy az angyalaink nem láthatatlanok, itt vannak körülöttünk és azt várják, hogy higgyük őket és a csoda megtörténjen – mondta Magyar Andrea. 
 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában