Szegedi hírek

2022.12.10. 19:30

Professzor Mikulás jött a beteg gyerekekhez - Fotók

A szegedi gyermekklinikán kezelt gyulladásos bélbeteg fiataloknak szerveztek szombaton klubdélelőttöt. Kicsik és nagyok egyaránt kaptak ajándékot a Mikulástól, aki folyamatosan humorizált, időnként énekelt és még egy tanárnak is üzent. A végén ő sem távozott üres kézzel, neki a gyerekek adtak ajándékot.

Timár Kriszta

Minden gyerekkel hosszasan elbeszélgetett a Mikulás, aki még a nagy, iskolás fiatalokat is elvarázsolta humorával. Fotó: Karnok Csaba

Mikulás ünnepséget szerveztek szombaton a szegedi gyermekklinikán. A gyulladásos bélbetegségben szenvedő fiatalok klubjának tagjai, illetve családtagjaik gyűltek össze az intézmény könyvtárában, hogy egy jó hangulatú délelőttöt tölthessenek együtt. A program szervezője Vass Noémi klinikai főorvos volt. A SZTE Gyermekgyógyászati Klinika gyermek gasztroenterológusa elmondta, 2017-ben hozták létre ezt a közösséget azzal a céllal, hogy a fiatalok lássák: nincsenek egyedül problémájukkal, illetve a havi, kéthavi találkozók alkalmával meg tudják beszélni egymással örömüket és bánatukat.

– Így legalább én sem csak a rendelőben, vérvételkor vagy vizsgálatok alkalmával találkozok velük, és van lehetőségünk beszélgetni – mosolygott a doktornő. 

A batyus bulira nem csak szegediek jöttek el, voltak például kecskeméti és makói családok is. Minden szülő hozott valamit: süteményt, üdítőt, nassolnivalót.

– Van laktózmentes muffin is, ha valakinek arra lenne szüksége. Vagy nem hozott laktáz enzimet – érkezett a speciális információ az ételekhez. Vass Noémi egyébként elárulta, bár ez a hasfájással, hasmenéssel és fogyással járó betegség egy életen át elkíséri az érintetteket és az akár egész bélrendszert érintő gyulladás hol fellángol, hol nyugalomban van, különleges diétát nem kell tartani miatta.

– Mindenki maga tudja kitapasztalni, mi az, amit érdemes kiiktatnia a mindennapjaiból – tette hozzá.

A délelőtt főszereplője természetesen a Mikulás volt, aki láthatóan már kipihente a hét eleji világjáró ajándékosztását, mert folyamatos humorbonbonokat szórva sziporkázott a délelőtt során. Minden gyereket alaposan kikérdezett, aki azonban megszeppenve csendben volt, azt is megdicsérte: milyen szépen hallgat. Egy iskolás résztvevőnek pedig, akiről megtudta, hogy németet tanul, egyből német nyelvű karácsonyi dalt kezdett énekelni, amikor pedig kiderült, hogy a lány nem ismeri, rajta keresztül üzente meg a tanárnőjének, hogy tanítson pár adventi nótát.

A Mikulás, akiről lapunk megtudta, hogy amikor éppen nem gyerekeknek oszt ajándékot, nyugdíjas biofizika professzorként dolgozik, erről a rendezvényről nem távozott üres kézzel, ő is kapott ajándékot. A szegedi gyermekklinikán tartott rendezvény ráadásul neki ezúttal egy fillérjébe sem került: a zsákjában rejlő ajándékok beszerzését és a rendezvény egyéb költségeit a Szeged Első Lions Club támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában