Gasztronómia

2023.01.12. 18:50

A hús, a fűszerek és a szakács lelke : kolbászfesztivált rendeznek Vásárhelyen

Jól bevált receptek, egyéni ízlések és a tájegységek tradíciói versenyeznek majd egymással a január 21-én, szombaton rendezendő vásárhelyi kolbászfesztiválon. Ha minden jól megy, 13-14 csapat méri majd össze tudását a gasztronómiai vetélkedőn.

Tábori Szilvia

A kolbász mindig jöhet. Illusztráció: Kuklis István

Két év kihagyás után ismét megrendezik a vásárhelyi kolbászfesztivált január 21-én a Csúcsi Olvasókörben. A csapatok a helyszínen készített sütni valóval versenyeznek, de lehet nevezni korábbi, legalább 1-2 hónapja füstölt szárazkolbásszal is. Csáki Zsolt gasztroszervező irányítja majd a helyszínen a résztvevőket. Mint azt lapunknak elmondta: kolbász készítésekor az egyik legfontosabb szempont a hús-zsír aránya; 60-70 százalék az előbbi javára. A száraz kolbásznak zsírosabbnak kell lennie, ahogy alapfeltétel az is, hogy a hús megfelelően legyen darálva. Majd jöhet a fűszerezés: a fokhagyma, kömény, só és őrölt bors, no meg a pirospaprika. 

A fehér változat

Az egykor kedvelt vásárhelyi fehér kolbászt ma már kevesen ismerik, az őrölt fűszerpaprika megjelenésével kiszorult a piacról. Csáki Zsolt hangsúlyozta: az, hogy kihagyjuk a paprikát az alapanyagok közül, még nem jelenti azt, hogy fehér kolbászt kapunk. Ilyen esetben csupán a paprika hiányát éreznénk meg. Ellensúlyozni kell különböző fűszerekkel. Lehet szegfűbors, szerecsendió, kardamom, őrölt borókabogyó attól függően, ki mennyire nyitott a különlegesebb ízekre. 

Versengő kolbászok

A különböző tájegységek eltérő ízeit emlegette lapunknak Szabó Sándorné, az esemény szervezője is. Mint mondta: igazán izgalmas, hogy a más településekről – például Domaszékről, Balástyáról vagy Mezőberényből – érkezők magukkal hozzák az adott térségre jellemző ízeket. Január 21-én úgy tűnik 13-14 csapat mérkőzik meg egymással. A szervezők által biztosított nyesedékhúst saját eszközökkel kell feldolgozni, darálni és fűszerezni, mindezt nagyjából két-két és fél óra alatt. Szárazkolbásszal is lehet nevezni. Egyetlen kikötés, hogy legalább 1-2 hónappal korábban töltöttel és füstölttel versenyezzenek, hogy az összeért ízeket értékelhesse a zsűri. Az ítészek csapata: Perényi János, Láda Lajos, Sós Miklós és Bíró János.

Kis paprikatörténet

A paprikát, mint fűszert és zöldséget a régi magyar konyhákon nem ismerték, használata lassan terjedt el és csak a 18. században vált általánosan ismertté – írta a paprikafutar.hu. Termelése azonban a 19. század derekáig a Kárpát-medencében sehol sem haladta meg a családi önellátás szintjét. Először az alföldi parasztok ismerték fel, hogy a sertészsírban pirított vöröshagymához adva, optimálisan oldódnak ki a fűszerpaprika-őrlemény íz- és színanyagai. A fűszerpaprika mindmáig szinte magyar nemzeti fűszer. A Duna-Száva vonalától délre eső vidékeken például csövesen főzik bele az ételbe, de porrá nem törik, nyugaton pedig csak más fűszeres porokkal keverve használják az ételek ízesítéséhez.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában