Halas, csirkés és fehér kolbászt is sütöttek

2023.01.21. 13:45

Füstöltek és sütnivalók versengtek Vásárhelyen - fotók

T. Sz.

Ízt, küllemet, állagot, a darálás minőségét, a fűszerek arányát is bírálta a zsűri a helyben készített sült kolbászoknál. Ahogy a tálalást is. Fotó: Tábori Szilvia

Nyers, füstölt és sült hús illata töltötte be a vásárhelyi Csúcsi Olvasókört szombaton délelőtt. Helyi és más vidéki városokból érkező csapatok mérkőztek egymással a kolbászfesztiválon, magukkal hozva térségük jellegzetes ízeit, tradícióit. A zsűri elnöke, Perényi János szerint bírálatkor fontos szempont egyebek mellett, hogy ne csupán az otthon megszokott ízeknek kedvezzenek. Példaként említi, hogy bár Vásárhelyen hagyományosan a fehér és inkább édes, vékony füstölt kolbászt szerették, a nem is olyan távoli Békés megyében csak a pirosat ismerik, kifejezetten szeretik a csípőset, illetve a vastagabb változatot. Ám egészen eltérő receptúrával készített áruk is lehetnek különösen finomak. A zsűritagok kellő alapossággal kóstolták meg a bírálatukra bízott tizenhét különböző füstölt árut és örömmel üdvözölték a fehér változatot. Mint mondták, bár a vásárhelyi klasszikus manapság kevésbé elterjedt, fontosak a tradíciók. Szabó Sándorné szervező is azt hangsúlyozta: a hagyományok megőrzése, a házi ízek felelevenítése különösen fontos. Ezért szervezik ezt az eseményt. 

Míg a zsűri a különteremben bírálta a füstölt árut, a nagyobb helyiségben a csapatok darálták, ízesítették és töltötték a sütnivaló kolbászokat. Fehéret és pirosat, édeset és csípőset, sertésből, halból, csirke és pulyka keverékből. Ki-ki ízlése, hagyományai, vagy éppen kísérletező kedve szerint. A helyi Madova csapat, Varga Mihály irányításával például sertéshúsból fehér kolbászt töltött, csirke és pulyka keverékéből pedig paprikásat. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában