Csongrád-Csanád vármegye

2023.01.14. 18:50

Letisztult fazonok, élénk színek jellemzik az idei báli divatot - Galéria

Az elegáns bálakon elvárt megjelenés nem olcsó mulatság: egy estélyi ruha ára 70-80 ezer forint körül kezdődik. A márkás vagy az egyedileg készített darabokért ennek többszörösét is elkérhetik, a nagyértékű modelleket így érdemesebb bérelni. A habos-babos költemények helyett ma már a letisztult fazonok számítanak divatosnak, a klasszikus fekete és kék mellett pedig a zöld és a magenta színek is egyre felkapottabbak.

Timár Kriszta

A letisztult fazonok praktikusak és divatosak is, színekben azonban akár merészebbet is választhatunk, mint a klasszikusok. Fotó: Karnok Csaba

Megkezdődött a báli szezon: jogászok, orvosok és a nagy jótékonysági szervezetek klubjai is a mostani időszakban tartják az év legelegánsabb rendezvényeit, amelyek ráadásul a Covid miatt az előző két évben elmaradtak. Vármegyénkben a legtöbb ilyen eseményen nőknél estélyi ruha az elvárt öltözet, a koktélruha csak néhány kisebb programon megengedett. Ugyanakkor a kesztyűs, uszályos költemények sem ide valók, azokat hazánkban leginkább csak az Operabálban célszerű viselni. Azonban a hosszú szoknyás alkalmi ruhák sem olcsók, egy-egy ilyen alkalomra sok tízezer forintba kerül a megjelenés. Utánajártunk, mennyiért lehet bérelni, varratni, illetve vásárolni estélyiket, illetve arra is kíváncsiak voltunk, mi a szezon divatja.

Ha valaki vásárolni szeretné estélyi ruháját, mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Hetven-nyolcvanezer forint alatt ritkán találni szép, elegáns darabokat, és bár kétségtelen, hogy hozzá lehet jutni jóval kevesebbért is ruhákhoz – például használtan – az elegáns összejöveteleken valószínűleg mindenki vágyik arra, hogy különleges legyen. Az átlagostól még jobban eltérő lehet, aki varratja ruháját.

– A fast fashion boltok alkalmi ruha kínálata egyrészt a nem konfekcióméretet viselő hölgyek számára nem opció, másrészt egy elképzelt-idealizált nőtípusra készül a nagy részük, amely nem felel meg a valóságnak és nem hordható a többség számára. Anyagukban, kivitelezésükben silányabbak és persze "szembe jöhetnek" valaki máson is – beszélt arról lapunknak Szénási Enikő Lilla, az Emmaroz szabóság és szalon tulajdonosa, miért választják sokan az egyedi készítésű darabokat. 

Mint mondta, náluk nagyjából 2 hét alatt készül el egy ruha, a varrási munka ára pedig szabástól és bonyolultságtól függően 30 ezer forinttól akár több százezer forintig is terjedhet.

– Alkalmi ruhák varratásánál nem elsősorban a divatszín alapján rendelnek az ügyfeleink, sokkal inkább olyan színt választanak, amely illik hozzájuk, az egyéniségükhöz – tette hozzá.

A ruhabérlés ugyan szintén nem olcsó, viszont nagyértékű, drága ruhákhoz lehet így kedvező áron hozzájutni egy-egy alkalom erejéig

– Ilyen esetben mindig megkérdezzük, hol viseli majd az ügyfél a ruhát, mert bár mindegyikből egy darab van, az sem szerencsés, ha egy hasonló, pár héttel későbbi rendezvényen viseli valaki ugyanazt. Két-három alkalomnál többször pedig nem adjuk ki egyiket sem – beszélt üzletpolitikájáról Martonosi Gyöngyi, a Zhoya Szeged tulajdonosa. Az exkluzív daraboka bérlése 40 ezer forinttól indul, a pontos ár azonban minden ruhánál egyedi.

– A habos, csupa csipke ruhák egyre kevésbé divatosak, inkább a letisztult fazonokat keresik. Ez azért is praktikus, mert a bál a táncról is szól, így nem árt, ha a ruha könnyen viselhető. A hátul nyitott darabok nagyon szépen mutatnak, ilyet a 40-es évekig nyugodtan lehet hordani, mert ha jó a mellbetét kialakítása, nincs szükség melltartóra. Sokan viszik a body és szoknya kombinációját is bálakra, ugyanis ezek alsó és felső részei később is felvehetők más ruhadarabbal kombinálva. Ami a színeket illeti, a fekete még mindig nagy sláger, de egyre többen keresik a kéket, a zöld is évek óta kedvelt szín, idén pedig divatba jött a magenta és a fukszia is – beszélt a mostani trendekről Martonosi Gyöngyi.

Megjegyezte, bár a legtöbben a fenntarthatóság és a költségtakarékosság miatt a bérlést választják, egyedi igények alapján el is készítenek bárkinek egy Zhoya ruhát.

– Azt gondolom, minden nőnek egyszer érdemes megvarratnia a saját elképzelései szerint megálmodott darabot, hiszen az lesz az, amely teljes egészében az egyéniségét tükrözi – tette hozzá.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában