Lukácsiné Kádár Éva

2023.01.14. 14:00

Missziós szolgálatról tért haza a vásárhelyi lelkész

Három évtizednél is hosszabb missziós szolgálatról tért haza szülővárosába, Hódmezővásárhelyre Lukácsiné Kádár Éva. Húsz éven át gondozta Wass Albert műveit.

T. Sz.

Lukácsiné Kádár Éva a vásárhelyi Wass Albert Irodalompártoló Egyesület eseményén tartott előadást Wass Albertről és az Amerikában élő magyarokról. Fotó: Tábori Szilvia

Több mint harminc év külhoni lelkészi szolgálatról tért haza szülővárosába, Hódmezővásárhelyre Lukácsiné Kádár Éva. Évtizedekig kutatta Wass Albert életművét és gondozta a szerző kiadatlan műveit. Bár az emigrációba kényszerült íróval soha nem találkozott, az Amerikai Egyesült Államokban megismerkedett Wass Albert öt fiával. Évtizedekig szoros munkakapcsolatban dolgoztak együtt.

A vásárhelyi származású lelkésznő még az 1980-as években ösztöndíjjal utazott külföldre, majd férjével közösen úgy döntöttek, az ottani magyar közösségeket segítik.

– Volt kedvem és bátorságom kint maradni – mondta erről lapunknak Kádár Éva. Bejáratos lett a Czegei Wass Kulturális Alapítvány archívumába, megismerte Wass Albert kéziratait, minden írását, gondozta kiadatlan műveit.

– Megérintett a hazaszeretete, szülőföldje utáni vágyakozása, vallomása a mezőségi és Erdélyi tájakról, az ottani egyszerű emberek megbecsüléséről – hangsúlyozta a lelkésznő, aki szinte küldetésként élte meg, hogy tisztázza Wass Albertet a az igaztalan vádak alól. Erről úgy fogalmazott: bár írásai életet hoznak, a lelki építkezés lehetőségét kínálják fel, de sajnos igazságérzete, kritikai hangvétele sok ellenérzést, ellenszenvet, gyűlöletet keltett. Holott feláldozta ambícióit, a jó hírét azzal, hogy a romániai magyar kisebbség sorsáról írt. 

Tizenöt évvel ezelőtt, az író születésének századik évfordulóján jelent meg a Wass Albert öröksége című kötet, benne azzal a fejezettel, amelyben Lukácsiné Kádár Éva a kevéssé ismert tényeket, eseményeket foglalta össze.

– Hontalan és hitvalló volt, sok minden tudunk róla, de nem mindent. Fontosnak tartotta, hogy a magyar igazságot, történelmünk kevéssé ismert tragikus, drámai fordulatait megismerje a világ. Ám hontalanságát csak a halál váltotta meg. Mert otthona ma az olvasók szívében van. Sajnos soha nem térhetett haza, az elveszett szülőföld utáni vágyakozása nem múlhatott el. Örökségét soha nem felejthetjük el – tette hozzá Lukácsiné Kádár Éva. 

 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában