Szegedi hírek

2023.01.14. 14:51

Sok fiatalt vonzott az informatika és a természettudomány - Galéria

Diákokkal telt meg szombaton Szegeden a Bolyai Épület, ahol nyílt napot tartott az SZTE Természettudományi és Informatikai Kara. Jól látszott, hogy szerencsére egyre több fiatalt csábít a természettudományi terület az informatika mellett. Alig maradt állóhely a felvételi eljárásról szóló előadásokon.

K. A. R.

Sokan voltak kíváncsiak a több mint 100 éves múlttal rendelkező kar képzéseire szombaton. Fotó: Karnok Csaba

Az élelmiszeripari biotechnológiáról, matematikai érdekességekről, legendás ősmaradványokról, az üledékes kőzetek CT és mikroCT elemzéseiről és az ÁlhírKereső okostelefonos alkalmazásról is szó esett szombaton a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának (TTIK) nyílt napján. Számtalan érdekes előadással és bemutatóval várták a kar intézetei a fiatalokat, akik így láthatták, hogy milyen tudással lesznek felvértezve, ha a TTIK-t választják a középiskola után.

Délben és egy órakor is központi előadás volt a Bolyai teremben, ahol minden fontos információt megtudhattak a kar képzéseiről, valamint a felvételi eljárásról a tanulók és szüleik. Jelentős volt a érdeklődés, állóhely is alig maradt Pfeiffer Ilona oktatási dékánhelyettes előadásain, amelyeken arra hívta fel a továbbtanulás előtt állók figyelmét, hogy bár 2024-től az egyetemi diploma kézhezvételének nem lesz feltétele a nyelvvizsga, mégis érdemes nyelvet tanulni, azt ugyanis a felvételi során a TTIK 100 intézményi ponttal jutalmazza. Hozzátette, emellett azok, akik a diplomaszerzés után kikerülnek a munkaerő-piacra és rendelkeznek nyelvtudással, nagyobb eséllyel találnak állást. 

Beszélt arról is, hogy ugyan már nem előfeltétel az emelt szintű érettségi a felvételi során, de az egyetem által előnyben részesített tantárgyból tett emelt szintű érettségiért többletpont jár, ráadásul akik ilyennel rendelkeznek, sokkal könnyebben birkóznak majd meg az alapozó tárgyakkal az első évben. Szintén fontos változás, hogy a karon megszűnt a korábban országos szinten meghatározott 280 pontos minimum ponthatár.

Pfeiffer Ilona előadásából kiderült az is, hogy informatikai területen öt, a műszaki területen hat, természettudományi területen pedig szintén hatféle képzést kínálnak, ezek közül több alapszak is mesterképzéssel folytatódhat. Képeznek még pedagógusokat is osztatlan tanári szakon, amelyen mintegy száz szakpárt kínálnak, de ezek folyamatosan változnak a fiatalok igényeinek megfelelően. Példaként elmondta, hogy míg néhány évvel ezelőtt két természettudományi szakból alkottak egy párt, addig ma már sokan bölcsészettudományi tárggyal párosítják össze a természettudományi tárgyat, ezek közül jelenleg az angol-biológia párosítás a legnépszerűbb.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában