Ásotthalom

2023.02.14. 21:45

Minnesotai malacot nyertek Szegőék a tombolán

Szegő Gábor elmondta, körülbelül 160 tombolajegyet vásároltak, és az összesen nyolc tárgynyeremény mellett a második díj, egy sonka is az övék lett.

Arany T. János

Szerencsésnek mondhatja magát az ásotthalmi Szegő család. Ők nyerték a hétvégi Böllér Show és Kolbásztöltő és -sütő verseny tombolájának fődíját, egy minnesotai törpesertést. Szegő Gábor elmondta, körülbelül 160 tombolajegyet vásároltak, és az összesen nyolc tárgynyeremény mellett a második díj, egy sonka is az övék lett. Így egy élő és egy már feldolgozott sertést is hazavihettek a jó hangulatú tombolasorsolás után. 

A minnesotai törpesertés a sertések több száz fajtájának egyike. A törpesertés fajtákat manapság elsősorban nem gazdasági haszonállatként, hanem házikedvencként tartják, de az orvosi és gyógyszerkutatások miatt is nagy a kereslet irántuk. A minnesotai törpesertés kitenyésztésére az 1940-es években került sor. Az USA-beli Minnesota államban működő Hormel Intézetben, amely a Minnesotai Egyetem egyik részlegeként jött létre. Olyan kistermetű sertésfajtát kívántak létrehozni, amely az intézetben folyó orvosi kutatások során modellállatként szolgál. Ez elsőre sokaknak talán furcsa lehet, de az ember és a sertés között számos anatómiai és élettani hasonlóság van, olyannyira, hogy ezt még a szervátültetéseknél is hasznosítják. 

Az ásotthalmi malacka viszont nem lesz modellállat. 

– Ha koca lett volna, megtartjuk, de ez egy ártány – mondta Gábor.

Az ártány herélt sertés, ha valaki nem tudná. Szegőék úgy tervezik, hogy a most 50-60 kilós jószágot felhízlalják úgy 80-90 kilósra néhány hónap alatt és levágják, majd megeszik.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában