Kolbásztöltő- és sütő-verseny

2023.02.11. 19:30

Citromos kolbász is kunkorodott Ásotthalmon - Galéria

Szombaton harmadik alkalommal rendezték meg a Böllér Show és Kolbásztöltő- és sütő-versenyt Ásotthalmon, a Bűbáj Élménybirtokon, a falu központjában. Különlegességekből idén sem volt hiány, a zsűri kóstolt káposztás, paradicsomos, sajtos és citromos kolbászt is.

Arany T. János

Minőség-ellenőrzés a harmadik ásotthalmi Kolbásztöltő- és sütő-versenyen. Fotó: Török János

A hangulat idén is kiváló volt, az időjárás sem szólt közbe, minden adott volt egy remek Böllér Show Kolbásztöltő- és sütő-verseny megrendezésére szombaton Ásotthalmon. A mulatság már reggel elkezdődött, zenés menet indult a disznóért. 

Zenés kísérettel a disznóért

– Miről maradtam le? – kérdeztem Papp Renáta polgármestert nem sokkal kilenc óra előtt, amikor megérkeztem.

– Hat pálinkáról és arról, hogy zenés kísérettel mentünk a disznóért – mondta.

Számomra hagymás vér nélkül nincs disznóvágás. Az ásotthalmi vendégszeretetre jellemző, hogy amint letelepedett mellém két házaspár, előkerült a laposüveg és azonnal megkínáltak pálinkával.

A magyar konyha méltó helye

– Tele van a hócipőnk a Bocuse d'Or-ral meg a többiekkel. Azt szeretnénk elérni, hogy a magyar konyha újra elfoglalja méltó helyét. A gasztronómiai identitásunkat nem szabad elveszíteni – mondta a januárban alakult és az ásotthalmi Böllér Show-n bemutatkozó Magyar Gasztro Kulturális Műhely elnöke, Magyar Tibor. A hagyományőrzők nem versenyeztek, tárkonyos ragulevest főztek és birkahúst sütöttek, kóstolni lehetett.

Három polgármester koccintott

Az ásotthalmi kolbászverseny történetében első alkalommal fordult elő, hogy a látványdisznóvágásnál három polgármester koccintott. A vendéglátó Papp Renátát és domaszéki kollégáját, Sziráki Krisztiánt Király László deszki polgármester kínálta legendásnak mondott diópálinkájával. Itt nézelődött Száraz Ferdinánd, domaszéki hentesmester, akit alig lehetett megismerni a jól megszokott fehér munkaruhája nélkül. 

– Csak nézelődni jöttem, meg tapasztalatcserére, mert sose láttam még disznóvágást – mondta a mindig vicces mester, aki 1972 óta levágott már néhány disznót.

Az elveszett zsűritagok keresése

A zsűri hagyományosan úgy kezdi a munkát, hogy körbesétál, minden csapattal szóba elegyedik, előkóstol is iszik. A zsűrielnök, Papp Renáta polgármester munkáját idén is Tóth István borász, Fackelmann István alpolgármester és én, Arany T. János segítettem. Ebben a soha véget nem érő körben az a jó, hogy mindig elveszítjük egymást és én már itt jóllakom. Négyünk közül általában egy lemarad, egy másik a keresésére indul, így maradunk ketten, végül közülünk elindul valaki a másik kettőt megkeresni és kész a káosz. 

– Ha valaki látja Fackelmann Pistát, küldje ide, ha még része a rendezvénynek – szólt a mikrofonba a mókamester, műsorvezető, Csányi Józsi. 

Kolbász citrommal és velővel

A Barát Team nevű csapatnál a kiskundorozsmáról érkezett Krisztián Mária helyben sütötte a fánkot, aminek nem lehetett ellenállni. A Bugaci Betyároknál Bodor István a hagyományos mellett szarvaskolbászt is készített, illetve nála készült velő is, aminek szintén nem tudok ellenállni. A mórahalmi Zsírszegények nevű csapatnál citromos kolbászt kóstoltunk, amibe 10 kiló húshoz 5 citrom leve és héja került. Meglepően érdekes végeredmény született, egy könnyű, mediterrán jellegű kolbász karakteres citrusos ízzel és illattal. 

A legjobbak és a díjazottak

Nem volt egyszerű dolga a zsűrinek a csaknem 30 tétel kóstolásával, de megbirkóztunk a feladattal. A III. ásotthalmi Böllér Show és Kolbásztöltő- és sütő-versenyen a legkreatívabb tálalásért járó különdíjat a Rácz Kolbász Felújítók nevű csapat, a legszebb standét a Kézművesek, a hagyományok őrzői különdíjat pedig a Magyar Gasztro Kulturális Műhely kapta. A kolbászok versenyének harmadik helyezettje a Mi Hazánk csapata lett, második helyen a Barát Team végzett, a legfinomabb kolbászt a nemrég alakult Ásotthalom Tanyaőr Egyesület csapata készítette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában