Hun eredetű étel

2023.03.04. 16:32

A csücsürt ünnepelték Makón - galéria

Első alkalommal rendezték meg szombaton Makón a csücsür, egy hagyományos, hun eredetű étel ünnepségét. A fesztiválon a gyerekek népi játékokat próbálhattak ki, a felnőttek kézművesek portékáiból válogathattak – élettel telt meg a Makovecz tér.

Szabó Imre

A csücsürnek nagy keletje volt a gasztronómiai rendezvényen. Fotó: Szabó Imre

– Ez egy hun eredetű magyar étel, töltött tésztaféleség

 – avatott be a csücsür titkába Felmérai Szilárd, az egyik makói vendéglős, aki a fesztivál napján vállalkozott arra, hogy elkészíti a finomságot. 

– A húsos töltött derelyére emlékeztet. A töltelék hagymás, sóval, borssal, zsályával fűszerezett darált hús, amit megpirítva töltenek a kinyújtott, kiszaggatott tésztába, majd összecsücsörgetik és sós vízben kifőzik. A fél tenyérnyi darabokat aztán hagymás-tejfölös öntettel tálaljuk

 – mondta. A helyi vendéglők étlapján egyelőre nem szerepel, de többen is gondolkoznak azon, hogy bevezetik.

Szombaton ezt a finomságot ünnepelték Makón, a Makovecz téren, ami erre az alkalomra megtelt élettel. Kézművesek kínálták portékáikat, lehetett inni forralt bort és teát, az Apátfalváról érkezett hagyományőrzők jurtát állítottak, íjászbemutatót tartottak, az ottani faluház pedig elhozta a gyerekeknek a hagyományos parasztolimpia játékait. 

Ez utóbbi ötletgazdája, Vargáné Nagyfalusi Ilona elmondta: olyan hagyományos ügyességi vetélkedőkön tehették próbára magukat az érdeklődők, mint például a patkódobás, zsákban ugrálás, vízhordás, csúzlizás, tekézés. A népi sportjátékok gyűjteményét már a kétezres évek elején összegyűjtötték a faluban egy helytörténeti füzetben, magát a parasztolimpiát pedig 2004 óta rendezik meg. 

- Meg tudjuk mutatni a gyerekeknek, hogy jót játszani nem csak a számítógép előtt ülve lehet

 – mondta el a lényeget.

A csücsür nem sokkal dél után lett kész, akkor kezdték osztani. Egy kis papírtálban öt-hat darabot adtak, és ez kevesebb mint ezer forintba került. Ahol osztották, ott pillanatok alatt hosszú, kígyózó sor alakult ki. Mi is vettünk belőle – megkóstoltuk, különleges ízvilágú, finom volt.

A rendezvényt a turizmusban érdekelt helyi vállalkozók nemrégiben újjászervezett egyesülete hirdette meg. Elnöke, Nagy Gábor azt mondta a Délmagyarországnak, hogy idén ezt szánták szezonnyitó rendezvényének. Szerencsére az idő is kellemes, napsütéses volt. Az, hogy a csücsürt ünnepeljék meg, egyébként egy helyi kreatív szakember, Gergely Gábor ötlete volt. 

– Úgy tervezzük, a továbbiakban minden évben megtartjuk a csücsür ünnepét, akár a mostaninál nagyobb rendezvénnyel

 – tette hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában