Algyő

2023.03.10. 19:00

Magaságyást és méhecskehotelt is készítettek a kertbarátok

Interneten keringő megoldásokat is teszteltek a kíváncsi kertészek pénteken Algyőn. A beporzók napja alkalmából darázsgarázst is gyártottak közösen.

Kiss Anna

Méhecskehotelt is készítettek a beporzók napján. Fotó: Gémes Sándor

Kíváncsi Kertészek

 – ezzel a címmel indított útjára pénteken, a beporzók napján egy eseménysorozatot az Algyői Könyvtár, ahol kertbarátok gyűltek össze, hogy megismerkedjenek a kertészkedés új irányzataival. Közösen teszteltek le több, interneten keringő ötletet, hiszen kíváncsiak voltak arra, hogy valóban működnek-e azok, vagy kacsák.

Fotó: Gémes Sándor

Dományházi Edit könyvtárvezető lapunknak elmondta, ilyen neten keringő megoldás a zsebes magaságyás, amit szintén közösen próbálnak ki, hiszen kíváncsiak arra, hogy valóban megterem-e ebben a növény és annak zsebeiből tényleg ki lehet-e szedni a megtermelt krumplit. Elárulta, a későbbiekben bazsalikom is kerül majd az ágyásba.

Fotó: Gémes Sándor

Ugyanis most minden résztvevő kapott bazsalikommagot, amit házi feladatként mindenki más módszerrel csíráztat ki, majd a következő alkalomkor, három hét múlva közösen ültetik el az így keletkezett palántákat.

De nemcsak magaságyást, hanem a beporzók napjához kötődően darázsgarázst, méhecskehotelt is készítettek pénteken természetes anyagok, például kő, nád és fa segítségével. Dományházi Edit kiemelte, eltűnőben vannak a méhek a világból, azonban szerették volna felhívni a figyelmet arra, hogy egymagunk is tehetünk apró lépéseket azért, hogy élhető maradjon a környezetünk, a bolygónk.

Fotó: Gémes Sándor

A könyvtárvezető kérdésünkre beszélt arról is, hogy Algyő egy kertes település, éppen ezért tartották fontosnak, hogy elindítsanak egy eseménysorozatot, ahol mindenki megoszthatja a praktikáit másokkal, például a kártevőirtás kapcsán, vagy hogy egy-egy növényt ő miként gondoz. De nemcsak tanácsokat, hanem palántákat, magokat is lehet majd cserélni egymás között ezen a programon.

Fotó: Gémes Sándor

Közölte, a céljuk az, hogy legalább 15-20 fős közösséget hozzanak létre, melynek tagjaival a könyvtárban található szakkönyveket is áttanulmányozzák, ötleteket gyűjtenek majd azokból, valamint a tervek szerint a későbbi találkozókra szakértőt hívnak vendégül.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában