Szegedi hírek

2023.03.09. 19:30

Tűzbe hozzák a közönséget - Galéria

A szenvedély három árnyalata elevenedik meg a Szegedi Kortárs Balett péntek esti bemutatóján. A spanyol virtus fűzi össze a háromfelvonásos produkciót, amely a Tűz címet kapta.

delmagyar.hu

A Bernarda Alba háza táncdrámában az elfojtott vágyak tragédiája elevenedik meg a színpadon. Fotó: Török János

A szenvedély három árnyalata elevenedik meg a Szegedi Kortárs Balett péntek esti bemutatóján. A spanyol virtus fűzi össze a háromfelvonásos produkciót, amely a Tűz címet kapta. 

A szenvedélyességük nagyon hasonló, emellett spanyol témákat dolgoznak fel, és ez a temperamentum szintén indokolja, hogy egy este mutatjuk be a három produkciót

 – mondta el lapunknak Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője.

Az első felvonásban az általa koreografált, Frederico García Lorca műve ihlette Bernarda Alba háza táncdrámát játsszák, amelyben az egyéni boldogság és a társadalmi konvenciók feszülnek egymásnak. Ellentétük feloldhatatlan: csak akkor érvényesülhet az egyik, ha elpusztul a másik. Az elfojtott tűz tragédiája elevenedik meg a színpadon. A produkciót megújult díszlettel tekintheti meg a közönség. 

Andalúzia egykori világának nagyon zárt gondolkodását, konzervatív világát mutatja be, illetve az abból való kitörési vágyat a testvérlányok között. A harcot, a megélt reményeket és kudarcokat

 – részletezte Juronics Tamás. 

A második felvonás koreográfiáját a társulat visszatérő vendégkorográfusa, Enrico Morelli álmodta meg Ravel Bolerójának szexualitástól fűtött, sodrón zakatoló dallamaira. A felvonás maga a tűz éledése, ahogyan a pislákoló parázs monumentális lángtengerré duzzad, és mikor már nincs hová dagadnia, egy katartikus fortéban robban a színpadon és a lelkekben. 

Az utolsó felvonást Juronics Tamás és Czár Gergely közösen koreografálta.  

Bizet Carmen operájára készült még az ötvenes években egy remek zenei átirat, amelyet egy orosz zeneszerző, Scsedrin írt. A felesége egy rendkívüli balerina volt, aki szerette volna Carment megformázni a színpadon, ezért férje írt ehhez neki egy zenét

 – mondta el Juronics. Vonzalom és taszítás szenvedélyes játéka a harmadik felvonás, amely a zabolázhatatlan tűz pusztító erejét mutatja be. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában