Helyi életstílus

2023.04.30. 17:55

Csak a pályán nem volt barátság az ásotthalmi roncsderbin - Videó, fotók

Csaknem félszázan versenyeztek vasárnap az ásotthalmi pályán, ahol roncsderbit és autocross versenyt rendeztek. Kisiskolásoktól az országos bajnokokig mindenki megmutathatta tehetségét a különböző kategóriákban.

Timár Kriszta

Fotó: Karnok Csaba

Nyolc kategóriában csaknem félszázan versenyeztek vasárnap az ásotthalmi hagyományőrző roncsderbi és autocross versenyen. A 800 méteres pályán mindenki háromszor 10 kört tehetett meg, a futamokban gyűjtött pontokból alakult ki a végeredmény. Autocrossban 3, a megengedett ütközések miatt látványosabb roncsderbiben 5 kategóriába sorolták az indulókat, így a legkisebbektől a rutinos versenyzőkig mindenki meg tudta mutatni képességeit.

Bár az autóversenyzés főleg a férfiak sportja, láttunk női versenyzőket is. A 18 éves Burkus Dóra például Medgyesegyházáról érkezett párjával. Csabai Norbertnek, aki tavaly bajnok volt az egyik autocross kategóriában, most a szőke lány is ellenfele volt. 

– Ő szerettette meg velem ezt a sportot. Az a jó benne, hogy kimozdít az unalmas hétköznapokból és nagy adag adrenalinlöketet is ad – mesélte, miért lett ő is versenyző.

A mórahalmi Hajdú Imre egy úgynevezett szöcskével érkezett. A csőből épített autót Ford Mondeo motor hajtotta. – A pályán egymásnak megyünk, igyekszünk kilökni az ellenfeleket, de azon kívül mind barátok vagyunk – beszélt arról a civilben hentesként dolgozó férfi, mi a varázsa ennek a rendezvénynek.

Beszéltünk a helyi bajnokkal is, aki tavalyi autocross elsősége után most címvédésre készült. Az ásotthalmi Molnár G. Krisztián egy Audi s3-ast épített át, egy évig készítette versenyjárgányát. 

– Nem sajnáltam egy ilyen márkás autóból versenykocsit készíteni. Úgy voltam vele, hogy ha utcai autóként is erős, talán jobban bírja majd az extrém körülményeket – mondta. Arra a kérdésre, mi kell a győzelemhez, azt mondta, szerencse és csapatmunka.

A verseny a legkisebbek futamával indult. A terepgokart minden kétséget kizáróan kiütötte a cukiságfaktort, hiszen néhány versenyző szinte elveszett a bukósisakban, melyet viselt. Ez volt az egyetlen futam, ahol civilek is lehettek a pályán: a szülők saját felelősségükre bemehettek. Erre pedig szükség is volt, hiszen egy borulás és egy kerékelhagyás is történt, mindkét esetben az apukák segítettek az autók kitolásában. Ebben a futamban a bordányi Csiszár Noel leiskolázott mindenkit, 7 évesen nem talált legyőzőre.

– Három és fél éves kora óta versenyzik – mesélte büszkén édesapja, Csiszár Péter. Ő tanította meg vezetni fiát. 

– Én motocross versenyző voltam, országos második helyezett, de egy baleset miatt, amiben összetörtem magam, már nem tudtam a bajnoki címért tovább küzdeni – idézte fel saját karrierjének félbeszakadását. Arra a kérdésre, ilyen tapasztalattal miért támogatja fiát ebben a sportban, azt válaszolta, ez sokkal biztonságosabb, hiszen a karosszéria megvédi. 

– Már a 3 és fél éves kistesóval is szoktunk tekerni. Az édesanyjuk pedig azt mondogatja, hogy lassan kér majd egy beutalót idegei ziláltsága miatt a pszichiátriára – nevetett.

A versenyre egyébként nagyon sok néző volt kíváncsi, a pálya szélét teljesen megtöltötték az érdeklődők. A futamok után pedig igazi majálisozásba csapott át a program baráti bográcsozással és iszogatással, melynél már nem számított, ki volt ellenfél és ki csapattárs.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában