Helyi életstílus

2023.04.06. 20:40

Filmsorozat ihlette produkciót álmodtak a mazsorettek

Néhány éve egészen különleges, történetmesélési irány is megjelent a mazsorett produkciókban. A tavaszi szezonnyitó versenyt rendező vásárhelyi Crystal Dance Club utánpótlás tagjait keresi.

T. Sz.

A Crystal Dance Club kezdőket vár nyári táborába. Fotó: Crystal Dance Club

A mazsorett eredettörténete máig hiányos, de úgy tűnik 1940-es évektől már tömegmozgalomként ismert. Számtalan műfaji újítás kísérte, változott a ruhák formája és anyaga, az eszközök fokozatosan kisebbek és könnyebbek lettek. És bár változnak a koreográfiák, sok a technikai újdonság, az összetett produkciókban a pontosság és a precizitás különösen fontos. Mint azt a szezonnyitó, Vásárhelyen rendezett versenyen elhangzott: a mazsorett több mint egy sportág, sokkal inkább a tánc egy különleges formája. És így művészetként tekinthetünk erre a Magyarországon is egyre népszerűbb műfajra. A tánc erőnlétet, állóképességet és rugalmasságot ad, versenyeken pedig mindezekből a maximumot kell nyújtani. 

 

Dráma a porondon

Az elmúlt években lényegesen megváltozott a mazsorett műfaja, több például az akrobatikus elem, sőt újabban a koreográfiákkal történeteket mesélnek el a csapatok. A koreográfia sikere a kreativitáson múlhat. Ez utóbbiról lapunknak a szezonnyitó versenyen a Crystal Dance Club senior csapatában induló Galambos Adrienn úgy fogalmazott: feltettek mindent egy lapra új rendhagyó koreográfiájukkal, amihez egy streaming csatornán futó egészen különleges koreai drámai sorozat adta az ötletet. Testmozdulataikkal a szereplők félelmét és küzdelmeit jelenítik meg. Még a fellépő ruháikon is megjelennek a film jellegzetességei. Galambos Adrienn szerint egészen új inspiráció, és kreatív feladat, amikor a hagyományos mozdulattervezés, a kötelező elemek mellett egy kerek történet a produkció alapja. 

Érezni a ritmust

Azt Galambosné D. Szabó Katalin, a több mint 15 éves vásárhelyi Crystal Dance Club elnöke is megerősítette: a majorett műfaja kőkemény munka, a ritmusérzéken túl a kitartás a legfontosabb tényező. Ideálisan 5-6 éves korban érdemes elkezdeni a mazsorettet, fontos a zene és a mozgás szeretete, ugyanakkor a ritmusérzék gyakorlással jól fejleszthető. És bár vannak nehéz elemek, nincs alapvető alkati vagy erőnléti elvárás. A csapatmunkához viszont elengedhetetlen a jó mozgáskoordináció. 

Légy te is mazsorett!

A Crystal Dance Club húsz aktív tagja versenyez, a kezdőcsapat viszont még az alapokkal ismerkedik. Folyamatosan várják az óvodás és kisiskolás korú utánpótlást, akiknek Galambos Adrienn tánc instruktor a mentora. Aki szeretne csatlakozni hozzájuk, megteheti személyesen péntekenként 17 óra 30 perctől Vásárhelyen a Teleki utcai Kriko GYM épületében. Telefonon pedig a 06/ 30/ 535–8384-es telefonszámon. Idei nyári táborukat július 31-től augusztus 4-ig rendezik meg a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ tánctermében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában