Hódmezővásárhely

2023.04.21. 15:14

Kis-Platán versenyen bizonyítottak a legjobbak

Az ingerek gyors változása, a néhány gombnyomással elérhető információs környezet hatása a matematikai feladatmegoldásokban is egyértelműen tetten érhető. A tantárgy legjobbjai a Varga Tamás-iskola Kis-Platán Matematika Versenyén mérkőztek.

T. Sz.

Vásárhely legjobb matekosai a Kis-Platán Matematika Versenyen. Fotó: Hódmezővásárhelyi Varga Tamás Általános Iskola

Vásárhely legjobb 2-3. és 4. évfolyamos tanulóinak rendezett kistérségi matematika versenyt a Hódmezővásárhelyi Varga Tamás Általános Iskola. Ezen a gyerekek megmutathatták, hogy egy-egy feladat megoldásához milyen sokféle út vezet, mennyire tudnak logikusan gondolkodni. A javításban a város iskoláinak pedagógusai is segítettek, így rövid időn belül a verseny díjazottjai örömmel vehették át jutalmaikat eredményes munkájukért.

Ahogy arról Gémes Dóra, a verseny szervezője, illetve Galamb Ágnes felkészítő pedagógus, tanító egyetértően nyilatkozott lapunknak: a feladatok megoldásaiban fontos a részletes kifejtés, a bizonyítás, annak bemutatása, hogy honnan és hogyan jutnak el a versenyzők a megoldásokhoz. A különböző feladattípusok közül nem emelnének ki egyet sem, hiszen abszolút egyénfüggő, hogy kinek milyen feladat testhezállóbb vagy éppen nehezebben megoldható. Az iskola pedagógusai azt tapasztalják, hogy a gyerekeket körbevevő „mindent egy gombnyomással elérhetünk” környezet, az ingerek egyre gyorsabb váltakozása miatt többségük a villámgyors feleletválasztós feladatokat részesíti előnyben. Nagyon kevesen képesek és hajlandók energiát is tenni egy-egy feladat alapos kidolgozásába. 

Fotó: Hódmezővásárhelyi Varga Tamás Általános Iskola

Ezért a megoldások során a saját gondolatmenet kifejtése, a megoldáshoz vezető út pontos leírása többnyire hiányos, ami pontvesztéssel jár. A mai gyerekek, akárcsak az elmúlt korok gyerekeinek matematikai készségei eltérők. A nagy múltú Kis-Platán Matematika Versenyt éppen azért szervezik, hogy a matematika területén kiemelkedő gyermekek városi és kistérségi szinten mérhessék össze tudásukat.

A második évfolyamosok közül Horváth Nóra, a Domonkos Nővérek Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolájának tanulója lett az első. A harmadikosok közül Tóth Barnabás, a Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola diákja volt a legeredményesebb. A negyedikesek közül pedig Vata Máté, a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola tanulója végzett az első helyen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában