Zsombó

2023.04.24. 17:30

Zene és dal töltötte be a közösségi házat - Fotók

A hétvégén Zsombón, a József Attila Közösségi Házban tartották a helyi Bokréta Dalkör népzenei találkozóját, melyen három ország együttesei léptek fel. A legnagyobb sikert a szegedi, harmadik lemezén dolgozó Terebes zenekar és a Kisteleki Citerazenekar aratta, utóbbiak vastapsot és bravót kaptak a kollégáktól.

Imre Péter

Színvonalas produkciókat láthattunk, hallhattunk Zsombón. Fotó: Imre Péter

A buszmenetrend „tréfája” miatt elsőnek a szegedi Dankó Pista Nótakórus tagjai érkeztek Zsombóra, a helyi Bokréta Dalkör szombati népzenei találkozójára. A programban három országból – Szlovákia, Szerbia és Magyarország – tizenegy fellépő szerepelt, a negyedik országot a Bánsággal Románia jelentette, Máriafölde küldöttsége vendégként élvezte a műsort

 – tudtuk meg Polyák Pálné Pannikától, a 2001-ben alakult Bokréta Dalkör egyik vezetőjétől.

Tizennyolc éve rendezünk dalos népzenei találkozókat, az utóbbi időben már évente kettőt, egyet-egyet tavasszal és ősszel, mert több mint húsz együttessel, kórussal állunk kapcsolatban

 – tette még hozzá. Ezúttal a két határokon túlról érkezetten és a házigazdákon kívül Szeged, három csapattal – Terebes, Alsóváros és a Dankó –, Mindszent, Csanytelek, Forráskút, Mórahalom és Kistelek képviseltette magát. A József Attila Közösségi Ház nagyterme zsúfolásig megtelt.

Hálás vagyok azért, hogy újra találkozhatok olyan emberekkel, zenészekkel és énekesekkel, akiknek fontos a hagyományok ápolása, a kultúra őrzése, akiknek többsége már régóta fiatal, örökifjú. Az újabb rendezvényért hálás vagyok a „bokrétásoknak”, településünk legaktívabb közösségének. Hiszem, hogy életünk több lesz egy szép zenés délutánnal 

– mondta köszöntőjében Gyuris Zsolt, a nagyközség polgármestere.

Igaza lett. A kezdés erős volt, a harmadik lemezére készülő szegedi Terebes zenekar egyedi, varázslatos stílusát mutatta meg. Majd következtek sorban a többiek színvonalasan, nívósan előadott dalokkal és nótacsokrokkal, külön színfoltot jelentett a Vajdaságból érkezett Tornyos és a felvidéket, a palócságot képviselő Ipolynyék.

Végül az 1973-ban Rácz Imre alapította, 2013 óta Víghné Lócskai Krisztina vezette Kisteleki Citerazenekar lépett színpadra. Mindenkit elkápráztattak játékukkal és Krisztina lányának, Mollinak az éneklésével. Vastaps és bravózás zárta – a vacsora és a közös mulatás előtt – a népzenei találkozót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában