Sipos Tamás az Irigy Hónaljmirigyből is kóstolt

2023.05.01. 20:42

Nemzetközivé vált a forráskúti bárányünnep - Galéria

Idén második alkalommal rendezték meg a Forráskúti Bárányünnep és gasztroversenyt a Topogó Horgásztó partján. Az érdeklődés egyre komolyabb, a versenyzők egyre profibbak, a hangulat pedig egyre jobb. Az Irigy hónaljmirigyes Sipos Tamással ettük végig a mezőnyt.

Arany T. János

Készült bárány egészben parázson, grillen, rántva, sütve a  II. Forráskúti Bárányünnep és gasztroversenyen. Fotó: Karnok Csaba

Bodzás narancsos báránycsülök juhtúrós polentával, zelleres burgonyapürével és sült zöldségekkel. Ezzel az étellel nyerte meg az idei versenyt Grund Zoltán és csapata. De ne szaladjunk ennyire előre. 

Tíz csapat, nemzetközi verseny

Az egész úgy kezdődött, hogy tavaly első alkalommal, szinte titokban, mintegy próbaképpen rendezték meg az első Forráskúti Bárányünnepet. Tapodi Sándor szervező, a horgásztó üzemeltetője ismeretségi körében hirdette meg az első sütést, amire hét csapat gyűlt össze. A második alkalommal, múlt vasárnap ezt sikerült felülmúlni, mert tíz csapat mérkőzött, az érdeklődők száma is nőtt és nemzetközivé vált a verseny. Az egyik csapat tagja Angliában él 17 éve és ott jött össze párjával, aki a Fülöp-szigetekről érkezett. Az ázsiai kéz érintése az ételen is érződött, a csilis grillezett ananász érdekes ízvilágot képvisel.

Hagyományőrző és hagyományteremtő

A résztvevőket Fodor Imre polgármester köszöntötte. Elmondta, a rendezvénynek különleges aktualitást ad, hogy a terület régi elnevezése Gyapjasdűlő. 

– Egyszerre hagyományőrző és hagyományteremtő ez a rendezvény, amire mindenki kedvesen érkezett. Alkotókedvvel, vállalkozókedvvel, jó kedvvel – mondta.

A szervezők meghívták a zsűri tagjai közé Sipos Tamást, az Irigy Hónaljmirigy egyik énekesét, aki örömmel tett eleget a felkérésnek bár nem értette, miért esett rá a választás. Azt mondta, a Michelin-csillaghoz legfeljebb a névadó, a Michelin-baba alkatához van köze.

Bárány nyárson és arany fóliában

Míg körbejártuk a főzőket Tamás elmondta, hogy otthon ő főz a családnak. 

– Nem értek hozzá, de enni tudok – mondta.

A főzőversenyen gyakran a versenyen kívüli ételek az érdekesek. A balástyai Gémes kertészet csapatánál például kiváló fasírttal kínáltak. Ők voltak az egyetlenek a versenyzők közül, akik rántva készítették el a bárányt. A hódmezővásárhelyi Czero Fishing Team egészben sütötte a bárányt faszénen. A csapat szakácsa, Pranjko Zeljko azt mondta, négy óra kell így a fiatal báránynak, amit belül sóval, kívül sörrel ízesítettek. A tavalyi elsők, a Hargita megyei Csíkszenttamásról érkezett Erdélyi Székely Nindzsák ehető aranyfóliába csomagolva szolgálták fel a bárányt.

A gigantikus fatál

A szegedi Farkas Árpád és csapata idén is kitett magáért. Egy akkora fatálcán hozták az elkészült ételeket, ami alig fért el a zsűri asztalán. Volt náluk sváb kolbásszal töltött báránykaraj, sörben pácolt tüzes kerge birka, roston borda, kemencés báránycomb, rozmaringos csülök, kelet kincse nyárs és gombás-májas bárányragu. Azért, hogy nehogy éhen maradjanak versenyen kívül kacsapörkölt is készült náluk, Beretkáné Tóth Judit pedig kétféle Kossuth-kiflit hozott, amiből viszont nem kapott a zsűri, csak én, mert előttem sütemény nem maradhat rejtve, pláne ha az pont a kedvencem. Szintén versenyen kívül birkapörkölttel is kínálták a zsűrit.

Különdíjas csirke a bárányok közt

A zsűrinek – Fodor Imre polgármester, Sipos művész úr és az újságíró – egy profi, Péter Ferenc séf segített a kóstolóban. Az ő szájából hangzott el az, amikor Grund Zoltán csapatának főztjét kóstolta, hogy az világszínvonalú, éttermi fogás. Nagy sikert aratott a legfiatalabb versenyző, a hatéves Király Ákos filézett csirkecombja is. Amikor a zsűri felhívta a figyelmét, hogy ez bárányünnep, azt mondta, az a csirke bárányok közt nőtt fel. Ákos igyekezetét végül különdíjjal jutalmazta a zsűri, amit meg is érdemelt, mert már egy hete a versenyre készült.

A legjobbak

A II. Forráskúti Bárányünnep és gasztroverseny harmadik helyezettje a Farkas Árpád féle gigantikus tál elkészítője, a Csólyospálos legjobbja nevű csapat lett. Második helyen végeztek a tavalyi győztesek, a Székely Nindzsák, a dobogó legfelsőbb fokára pedig a Grund csapat állhatott az éttermi színvonalú báránnyal. A legnemzetközibb csapat különdíját a Sikondai málnaszakkör nevű csapat vihette haza.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában