Egyelőre nem kerül pont a szegedi–bajai halászlévita végére

2023.06.16. 07:00

Dunának mentek a szegedi csárdagazdák – Fotók, videó

Ilyen még soha nem volt: két legendás szegedi csárdagazda, Barta László és Frank Sándor a bajai típusú halászlé mekkájában, a bezdáni Pikec csárdában találkozott, ahol egy nagy bogrács halászlé mellett megállapították, hogy mindkét halászlé kiváló és az úgynevezett halászléháború nem volt más, mint vihar a biliben.

Arany T. János

Szegedi csárdagazdák egy bogrács dunai halászlé mellett. Frank Sándor és Barta László a bezdáni Pikec csárdában. Fotó: Török János

Egy fekete Audi SQ8-as és egy fehér Škoda Kodiaq parkolt le az épület előtt déli tizenkét óra után nem sokkal. A hercegszántói határátkelőhelyen érte be egymást a két csárdagazda, így egyszerre érkezett meg a legendás bezdáni Pikec csárdába Barta László, az Algyői és Frank Sándor, a Fehértói és több más halászcsárda vezetője. Velük tartott Horváth Zoltán, akinek szerepe igen emlékezetes a tíz évvel ezelőtt kitört nagy halászléháborúban. A Törzsasztal Borászati és Gasztronómia Magazin szerkesztője nyílt levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől, álljon ki a szegedi halászlé mellett.

Szegedi csárdagazdák dunai csárdában

Mint korábban megírtuk, 2013 év végén robbant a nagy szegedi halászlébomba: földbe döngölték a szegedi halászlét és a szegedi halászcsárdák ételeit a világhírű Gault&Millau étteremkalauz kritikusai. Tíz év elteltével cikksorozatban emlékezünk vissza a halászléháborúra. Ennek második részében olyan kalandra vállalkoztunk, amire eddig nem volt példa a szegedi halászlétörténelemben. A leghíresebb dunai-bajai típusú halászlevet készítő halászcsárdába, a bezdáni Pikec csárdába ültettük le a vendéglátásban szegedi filézett halászlével kimagasló ismertséget elért két csárdagazdát, a szegedi vendéglátás két kiemelkedő alakját. 

Nem kellett győzködni őket

Míg az előételre (pácolt keszeg) vártunk, megbeszéltük, hogy egy pillanatig sem volt szó semmilyen háborúról, a kifejezést a sajtó kezdte el használni és az emlékezetes étteremkalauz a bajai csárdák halászlevébe is beleverte a csúfot. Az is gyorsan kiderült, hogy Barta és Frank is visszatérő vendégei a csárdának. Nem kellett győzködni őket sokáig, hogy eljöjjenek. Mindneketten úgy körülbelül tíz évvel ezelőtt jártak itt először. – A mi szakmánkban akárhová megyünk, a halászlevet mindig megkóstoljuk. A Balatonnál például régen a Szegedi Konzervgyár konzerv halászlevét szolgálták fel – kezdődött a múltidézés Frank Sándorral.

Paradicsomlé a halászlébe

 Vihar a biliben

 – foglalta össze a tíz évvel ezelőtt történteket Barta László, aki először meglepődött, hogy már egy évtizede gázoltak a szegedi halászlé becsületébe. Hátul a főzőhelyen már lobogott a tűz a bogrács alatt, amiben hét személyre készült a vegyes halászlé. Amikor a szakács egy kis paradicsomlevet löttyintett bele, Frank Sándor csapta le a magas labdát, hogy innentől majd azzal tudja csúfolni a bajaikat, hogy lecsót főznek. Közben készültek a fotók, videók a bogrács mellett, mire Frank azt kérdezte, hogy kész vagyunk-e, mert eddig nem vett levegőt.

Nem kényszer a szegedi

Evés közben kiderült, hogy igény esetén mindkét szegedi csárdában adnak tésztát a halászlé mellé. Szóba kerül a bajai–szegedi ellentét is. Frank elmesélt egy történetet arról, amikor elmentek  bajai halfesztiválra. Túlzás nélkül mondta, hogy le kellett takarni a kocsin lévő feliratot, hogy ne köpködjék le.  

Meg lehet nézni a parkolót itt és a Fehértói, vagy az Algyői Halászcsárdában. Senkit nem kényszerítünk, hogy a mi halászlevünket egye

 – fogalták össze a csárdagazdák. A maradék halat pedig összecsomagoltattuk, és Frank Sándor azt mondta, ugorjunk be hozzá hazafelé, ad rá egy kis levet.

Az árak

A füstölt keszeg 400, egy adag halászlé 1500 dinár. A dobostorta, amit a Pikec csárdában szintén kötelező megkóstolni, 460 dinár. (Egy dinár körülbelül három forint.)

Szegedi csárdagazdák dunai halászlére várnak. A bezdáni Pikec csárda halászlevének lényege, hogy nagy tűzön lobogtatják, amitől az állaga kellemesen selymes lesz. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában