Szegedi hírek

2023.06.19. 09:44

Magas a pollenkoncentráció az ország kétharmadában

Hazánk középső és keleti részén már nagyon magas a pollenkoncentráció, így érdemes óvintézkedéseket tenni.

delmagyar.hu

Pollen illusztráció

Fotó: Unger Tamás

Az egyre erősödő meleg egyúttal a polleneket is beindította. Magyarországon jelenleg az ország nyugati egyharmadának kivételével magas, vagy nagyon magas a pollenkoncentráció, amely az allergiások számára nem túl jó hír. Legrosszabb a helyzet Budapesten, ahol a gombák spórái keserítik meg az allergiások életét, de Szegeden és Miskolcon is nagyon rossz a helyzet.

Erre az időszakra sajnos jellemző, hogy a pázsitfűfélék mellett már a lágyszárú kora nyári allergének virágpora, illetve még az átmeneti időszak fásszárú növényeinek pollenje is okozhat tüneteket. Az elkövetkező időszakban a pollenterhelés várhatóan emelkedik majd.

Most főleg a gombák támadnak
A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma országosan magas, míg a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat.

A lágyszárú allergének közül az útifű és a lórom pollenkoncentrációja egyelőre még alacsony, azonban egyre több helyen érheti el a koncentrációja a közepes, tüneteket okozó mértéket.

A ciprus- és tiszafaféléké, a bodzáé, valamint a szelídgesztenyéé jellemzően alacsony. Országosan alacsony koncentrációban jelen vannak még a gyékény, a sás, az ernyősvirágzatúak, továbbá már a kenderfélék pollenszemei – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatásából.

Az időjárás is hatással van az allergénekre
 

Az allergia tüneteitől szenvedők számára mindig nehezebben telnek azok a hónapok, melyek alatt egyszerre több növény is virágzik. Tudni kell, hogy viharok esetén a pollenszemcsék összetörnek és még mélyebbre jutnak a légutakba. Így ilyenkor az allergiások tünetei fokozódhatnak. Ezzel szemben a csendes eső kimossa a polleneket a levegőből, így egy-egy esőzés után könnyebb az allergiásoknak

– mondta a Ripostnak korábban Dr. Csajbók Réka fül-orr-gégész, allergológus szakorvos.

Emiatt egyfelől megkönnyebbülést jelent az allergiásoknak, hogy az utóbbi napokban végre nem esett az eső, másfelől arra számíthatnak, hogy a záporokban, zivatarokban gazdag időszak során a pollenek szempontjából megterhelő lehet számukra a nyár.

Így csökkenthőek a tüneteket
 

Az allergia ellen nagyon sokat tudnánk tenni. Többek között a parlagfű korai gyérítésével, az ugyanis június vége felé, nagy számban érinti az embereket

– mondta Dr. Bense Tamás háziorvos.

Az allergiásoknak mindenképpen érdemes figyelniük a pollennaptárat és aki úgy érzi, miután konzultált háziorvosával, ha gyógyszeres kezelésre szorul, azt időben kezdje el szedni.

A koronavírus miatt kialakult maszkhasználat az allergiások számára is segítséget jelenthet, főként ha FFP2-es vagy FFP3-as maszkról van szó.

Aki nagyon érzékeny a pollenekre akár naponta mosson hajat, sűrűbben váltson ruhát, cseréljen ágyneműt, törölközőt. Ilyenkor azt is fontos szem előtt tartani, hogy abban a ruhában, amiben kint járkálunk, ne sokat legyünk bent.

Sokat számítana, ha az otthonunk felületei nem szőnyegpadlósak lennének, hanem minél inkább lemoshatók. A kemény borítású talajok a legjobbak, amik nedves ruhával könnyedén és gyakran áttörölhetők, felmoshatók.

Ami a bútorokat illeti, jó, ha kevés tárgy van rajtuk, mert úgy sokkal gyakrabban és könnyebben le tudjuk őket törölni, akár naponta kétszer is.

Fontos a napi többszöri szellőztetés, de annak is jól kell megválasztani az időpontjait. A szálló pollenek miatt jobb, ha csukott ablaknál alszunk, szellőztetni inkább a hajnali órákban érdemes.

A kaszálás, a fűnyírás esetén lehetőleg ne arrafelé sétáljunk, akkor ugyanis felerősödnek a panaszok. Emellett azok, akiknek kertjük van, ne a munka végeztével nyissák ki az ablakokat.

Olvasható a Ripost oldalán.

https://ripost.hu/insider/2023/06/pollenterkep-2023?utm_source=hirkereso%3Fxml_output_generate_by_type%3Dhirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában