Szegedi hírek

2023.06.03. 13:48

Pár perces várakozással be lehetett előzni a több hónapos várólistát – Fotók

A szűrővizsgálatok fontosak egészségmegőrzésünk érdekében, a legtöbbre azonban több hónapos a várólista az egészségügyi intézményekben. Ezeket lehetett szombaton megkerülni a Richter Egészségvárosban: a Széchenyi téren több mint húszféle vizsgálatot és előadást tartottak szakemberek.

Timár Kriszta

Fotó: Karnok Csaba

Szegedre költözött szombaton a Richter Egészségváros. Az egészségtudatosságot és a betegségmegelőzést népszerűsítő rendezvénysorozattal immár 15 éve járja az országot a gyógyszergyártó cég. Városunkban hosszú ideje nem volt lehetőség igénybe venni a rendezvény által kínált ingyenes és azonnali vizsgálatokat, illetve szűréseket, pedig – mint az látható volt – hatalmas rá az igény. Most, hogy a program visszatért, már a reggeli nyitás perceiben is hosszú sorok kígyóztak a legnépszerűbb szűrőpontokon.

Kozma Róbert marketing vezető lapunknak elmondta, több mint húszféle szűrést és előadást hoztak a városba, ezek mindegyikét helyi szakemberek végezték a Széchenyi téren. A kínálat pedig rendkívül széles volt: gyógytornától a dietetikai tanácsadáson, bőrgyógyászaton át a memóriazavarokig számtalan problémával vagy kérdéssel lehetett felkeresni a sátrakat.

A legnagyobb sorok a prosztata, a koleszterin és a csontritkulás szűrésnél alakultak ki, ezeknél a standoknál már az első fél órában rengetegen várakoztak.

Úgy számolok, hogy nagyjából egy órát állok majd sorba, az érszűkület vizsgálatnál pedig további kettőt. De nem bánom, rászántam ezt a napot. Azt hiszem, ezzel még mindig nagyon jól járok, hiszen a beutalómmal több hónappal későbbre kapnék időpontot

 – mondta Bánóczki Józsefné. Hozzátette, egyébként is időszerűek voltak számára ezek a vizsgálatok, mert már régen járt orvosnál.

Vigyikán Tivadarné szerencsésebb volt, ő csak negyed órát állt sorba az érszűkület vizsgálatra várva. Igaz, az elsők között érkezett. – Szerencsére nincs panaszom, viszont kíváncsi vagyok, milyen az állapotom. Azt hiszem, ez a rendezvény pont erre alkalmas, hogy olyan vizsgálatokat is el tudunk végeztetni, ami miatt egyébként talán nem mennénk orvoshoz – mondta. Kispál Bélánéval együtt érkezett barátnője azt mondta, pont ezért mennek majd még minden helyre, ahova beférnek. – Jó az idő is, így legalább hasznosan telik a nap – mosolygott.

A résztvevők egyébként nem csak saját egészségükért tettek. Minden egyes aktivitással – azaz tanácsadással, játékon való részvétellel vagy vizsgálattal – 15.214.000 forintot gyűjtöttek a szegedi poszt-Covid ambulancia számára. A bevételből az országban is egyedülálló ellátást biztosító intézmény speciális szívultrahang fejet tervez vásárolni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában