Szeged

2023.07.15. 17:30

Ipari problémákat oldottak meg a matematikus hallgatók

Delmagyar.hu

Az egyhetes szegedi workshopon 14 országból 52 európai hallgató keresett matematikai megoldást tíz gyakorlati problémára. Fotó: SZTE

Hazánkban elsőként a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete rendezhette meg az európai alkalmazott és ipari matematikai konzorcium hallgatóknak szóló modellezési hetét. A szervezet célja, hogy a matematika alkalmazását promotálja az iparban, a gazdaságban, a társadalmi, környezeti problémák megoldásában. A Bolyai Intézet 2018 óta tagja a szervezetnek, Röst Gergely matematikus, az SZTE Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszék vezetője pedig az oktatási bizottságának is tagja.

 Röst Gergely matematikus, az SZTE Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszék vezetője pedig az oktatási bizottságának is tagja. Fotó: SZTE

A szegedi workshopon 14 országból 52 európai hallgató keresett matematikai megoldást tíz gyakorlati problémára a határtudományok és az ipar területéről július 9-16. között. A problémák mindegyikét a szakterületen jártas instruktorok mutatták be a csapatoknak. Az egyik csoportnak az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Tiszán és mellékfolyóin mért vízállási adataiból kellett gépi tanulásos, adatalapú modellt készítenie, amely a vízállások lefolyását jelzi előre.

Az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium részéről a feladat az volt, hogy az aktuálisan fokozott figyelemmel kísért madárinfluenza-járványra kalkuláljanak végig egy szcenáriós gyakorlatot. Az ELI ALPS kutatói által hozott feladatban az attoszekundumos impulzuskeltésre használt fény-anyag kölcsönhatás szimulációs kódját kellett megírni a Schrödinger-féle differenciálegyenlet alapján. 

Fotó: SZTE

A feladatok között egészen gyakorlatias célok is voltak. Például, hogyan lehet egy takarítórobotot ismeretlen terepen hatékonyan irányítani, hogyan lehet egy leendő biztosítási ügyfélről előrejelezni, hogy mennyi biztosítási kárt okoz majd kocsijával, vagy éppen, hogyan lehet a környezet megvilágítása érdekében kiszámolni a lámpákból jövő fény eloszlását.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában