Helyi életstílus

2023.07.16. 12:58

Mérges pókok ijesztgettek Szegeden – Fotók

Tarantula expót rendeztek a hétvégén Szegeden, az IH-ban, ahol más rovarokat, hüllőket, de még nyulakat is lehetett látni. Persze nem volt szabad mindegyikhez hozzáérni, de az azért kiderült, hogy a hüllők hasa puha.

Suki Zoltán

Az agáma hasa puha, legalábbis ezt mondta a 9 éves Albert. Fotó: Török János

A tarantula pók tényleg olyan félelmetes, mint az Indiana Jones filmekben. Ezt mindenki tapasztalhatta, aki elment a hétvégén a szegedi IH Rendezvényközpontba, ahol hüllő-, pók- és rovarkiállítás volt, de azért a zaklatottabb idegrendszerűeknek hoztak nyulakat is. A különleges állatokat Szőke Bálint Márk hozta el Szegedre, egyenesen a Nógrád vármegyei Bátonyterenyéről. Elmondta, hogy hoztak pókokat, gyíkokat, kaméleont, kígyókat, futóegeret és tengerimalacot is. Az állatokat természetesen csak kiállították, mert bizonyos fajok tartásához komoly engedélyek kellenek. Ami érthető is, ki szeretné, ha egy nagy fekete pók jelenne meg egyszer csak a küszöbén. Érdekes, de például görög teknőst is csak engedéllyel lehet tartani, a pókokról nem is beszélve.

Szőke Bálint Márk azt is elmondta, hogy a gyerekek általában bátrabbak mint a szüleik, volt már arra példa, hogy egy anyuka meglátott egy kígyót, azonnal kiszaladt a teremből.

Nem ilyen volt azonban a 9 éves Szilágyi Albert, akit a pókok érdekelnek a legjobban, bár éppen egy agámával a kezében fotóztuk le. Azt mondta, hogy egyáltalán nem félt tőle, és a legfurcsább az volt, hogy puha volt a hüllő hasa.

Azt is mondta, hogy akár otthonra is elfogadná, de ennek az édesapja azért nem örült felhőtlenül.

A veszélyes állatok tartását egyébként kormányrendeletben szabályozzák. Ebben fajok szerint fel van sorolva, hogy mit szabad és mint nem tartani. Arról például senki se álmodjon, hogy szerez valahonnan egy fekete özvegy pókot, kék cápát, sziklapitont, valamilyen viperát, vagy éppen majomevő sast. De nyilván nem nehéz elhinni, hogy az orangutánok, az oroszlánok, a zsiráfok vagy például az elefántok tartása is szigorúan tilos. Aki ilyeneket akar látni, annak muszáj elmennie egy állatkertbe.

Aki pedig beéri a közepesen veszélyes állatokkal, az tarthat kőhalat, tigrispitont, törpekajmánt is. Természetesen ezekhez is engedély kell, ráadásul még a megvásárlásuk előtt. Az pedig már szinte mindennapos, hogy felbukkan a hírekben egy-egy elkóborolt kenguru, farkas, dingó, vagy mondjuk szervál, ami csak kicsivel nagyobb mint egy macska.

De azért jobb a békesség, és a házimacska, a kutya, meg az aranyhal.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában