Zákányszék

2023.07.07. 21:30

Tarhonyát gyúrt kicsi és nagy - Galéria

Munkatársunktól

A legkisebb zákányszékiek is érdeklődtek a tarhonyakészítés iránt, lelkesen keverték a lisztet a tojással. Fotó: Gémes Sándor

Vékonyan csurgatjuk a felvert tojást a süteménylisztre, miközben a kezünkkel simogatjuk. Röviden így készül a tarhonya. Péntek délután a Zákányszéki Művelődési ház közösségi konyhájában a népszerű köret készítésébe avatta be az érdeklődőket Ábrahám Istvánné Jutka. A legkisebbek közül hárman is eljöttek édesanyjukkal, hogy megtanuljanak tarhonyát készíteni. 

Az ötéves Boróka már kenyeret is tud sütni, Zalán tésztát már készített korábban és a szintén ötéves Áron is ügyesen keverte el a tojást a lisztben. Császár Istvánné nem először készített tarhonyát, azt mondta, azért jött, hogy felfrissítse a tudását. A tarhonya hamar elkészült, de a mellé remekül passzoló marhapörköltet már mindenkinek otthon, magának kellett megfőznie. 

A tarhonya, vagy reszelt tészta egy magyar száraztésztaféle. Elkészítése igen munkaigényes, később ezért foglalta el a helyét a reszelt tészta. Legjelentősebb az alföldi parasztok táplálkozásában volt öregtarhonya, keménytarhonya, sűrűtarhonya, pirított tarhonya formájában.

Az étel eredetije feltehetőleg Perzsiából származik, török közvetítéssel. Neve is a perzsa eredetű oszmán-török "tarchana" szóból ered, ami búzalisztből aludttej hozzáadásával készült tésztát jelent. Magyarországon általánosan az Alföldön terjedt el, mint az egyik leggyakoribb száraztészta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában