Szegedi hírek

2023.07.07. 08:20

Terbe Ármin magát is gyógyította

A 41 éves szegedi Terbe Árminnál 2004-ben jelentkeztek először a fekélyes vastagbélgyulladás tünetei, azóta operációkon esett át, életmódot változtatott – például az étkezésnél meghatározóak a Biblia útmutatásai –, és ezzel igyekezett magát gyógyítani. Kálváriáját, eddigi tapasztalatait könyvben foglalta össze.

Imre Péter

Terbe Ármin a Felálltam című könyvvel a kezében. Fotó: Imre Péter

A fekélyes vastagbélgyulladás tünetei 2004-ben jelentkeztek nálam, de a betegség kialakulása korábban kezdődött. A tradicionális, úgy is nevezhetjük, a nyugati orvostudomány álláspontja szerint ez ma is gyógyíthatatlan; tünetmentessé válhat az ember, de újra és újra visszatér és gyógyszereket kell szedni

 – mondta a 41 éves szegedi Terbe Ármin, aki – nem nehéz a matek – közel két évtizede küzd a kórral.

Bízott

Hittem a klasszikus orvostudományban, pontosabban fogalmazva, csakis abban, az orvosokban hittem és bíztam. Nagyon erősen. A kezelések 2004 és 2008 között nem hatottak, következett a műtét, eltávolították a vastagbelem beteg részét, de a tünetek, mint már említettem, újra jelentkeztek, és visszamentem a belgyógyászokhoz. Csalódtam: újrakezdődtek a kezelések, de a panaszok periodikusan vissza-visszatértek és folyamatosan romlott az egészségem

 – foglalta össze Ármin, akinek – jegyezzük meg: láthatatlanul – egészséges bélszakaszát kivezették és sztómazsákba üríti székletét. 

Hat éve élek így, 2017-től váltam le a klasszikus orvoslásról, amely diagnosztikában nagyon jó, de a terápiák még a régiek 

– közölte.

Másik út

Elkeseredésében másik utat keresett, és ekkor hozta össze a sors Purák Péterné Zitával, a Mikszáth utcai felekezetmentes keresztény közösség alapítójával – a figyelmünket is ő hívta fel Árminra –, és a Biblia „felnyitotta a szemem, ráébredtem arra, hogy a tudomány igazolja, alátámasztja az ott leírtakat, például az étkezésben”. Elkezdett aszerint élni, ami hite és tapasztalata szerint segítette gyógyulását.

Öt évig remeteként éltem, a könyveket bújtam, próbáltam kideríteni, akad-e gyógymód a bajomra. Amit megtudtam, és a tapasztalataimról Felálltam címmel könyvet írtam – 1 hónapja jelent meg –, ebbe belevettem mindent, ami velem történt és azt, amire rájöttem. A Biblia, a pszichoterápia és az étkezésem drasztikus, a Bibliában leírt mózesi tanítások szerinti átalakítása irányított és vitt a jó útra. Évek óta tünetmentes vagyok – Felálltam!

 – jelentette ki a tanárképzőt végzett Terbe Ármin holisztikus testnevelő, autoimmun mentor és személyi edző. Az orvostársadalom nem fordult ellene: az előszót Váczi Péter jegyzi, aki 5 évesen határozta el, hogy gyógyítani fog, valamint háziorvosa, Tóth Tibor is írt véleményt a kötetről.

Segíteni

Majdnem meghaltam, de nem volt kedvem hozzá, inkább megírtam az egészet a már citált könyvben, hogy segíthessek az embereknek

 – mondta kissé tréfásan. 

Azzal folytatta: 

Most úgy érzem, mindenre van erőm, arra is, hogy másoknak segítsek, és ehhez eszköz a 290 oldalas kötet 

– zárta beszélgetésünket Terbe Ármin.

A betegség

A fekélyes vastagbélgyulladás főként a vastagbél utolsó szakaszai felé súlyosbodó gyulladás, mely akár az egész vastagbélre kiterjedhet. A nyálkahártya gyulladását felszínes elhalások és szövethiányok (fekélyek) jellemzik. A tápcsatorna más részén nem fordul elő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában