Helyi életstílus

2023.08.23. 21:30

A templomkert körtepálinkája

Imre Péter Géza

Máté Gábor, Pusztaszer polgármestere a templomkerti körtepálinkával. Fotó: Imre Péter

 Szia, iszol egy kis pálinkát?

 – fogadott a pusztaszeri traktoros találkozón és új kenyér ünnepen Máté Gábor polgármester. Ideiglenesen elhárítottam a kínálást, mondván, dolgozom. A kifogás történetesen igaz volt, és az ígéretemet is betartottam, később megkóstoltam. Nem vagyok nagy pálinkás, házigazdám is kijelentette, ő sem ugrál ezért az italért, de velem koccint egyet. Finom volt! Kiderült, nem akármilyen nedűt töltött a pohárba, a neve: Templomkert körtepálinkája, és az általa tervezett címkén még az is szerepel, hogy Szentháromság templom, Pusztaszer.

A Petőfi TSZ-nek volt itt műhelye és irodája. Később önkormányzati tulajdonú lett a terület, majd felajánlottuk az egyháznak a templom helyéül. Az építkezésnél ügyeltünk arra, hogy minden fát megőrizzünk, így menekült meg a jövőnek a három 50 éves körtefa is

 – kezdte az első évjáratú pálinka előtörténetét a polgármester. Sok körte potyogott le a fáról, és barátjával, az asztalos Grósz Sándorral engedélyt kértek és kaptak Antal Imre atyától, hogy felszedjék és hasznosítsák.

 Csengelén főzettük, jutott belőle nekünk, a templomnak és a főzőnek is. Közösségi célt szolgál, van mivel, igazi különlegességgel megkínálni vendégeinket, és erre elég. Már néztük az idei termést, szolidabb, de repinek az is kitart majd 1 évig 

– közölte Máté Gábor, amikor már a kísérő ásványvízzel locsoltam a körtét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában