Helyi életstílus

2023.08.01. 15:40

Makói az év cukormentes tortája – videó

Egy makói cukrász alkotása lett idén Magyarország Cukormentes Tortája. Lawal-Papp Zsófia „Kikelet” elnevezésű édességét egy csepp fekete tea köré álmodta meg, áfonyával és egy leheletnyi levendulával, melyet a vaníliás fehércsokoládé mousse és a gabonaliszt nélkül készült mandulás, citromos piskóta tesz teljessé.

Timár Kriszta

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. Olyan kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült tortákat vár minden évben az Ipartestület a versenybe, melyek szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak.

Idén a versenykiírásban újdonságként az is szerepelt, hogy egy Hungarikumokból és nemzeti értékekből összeállított alapanyagkosárból – újfehértói fürtös meggy, kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, tokaji aszú, magyar akácméz, magyar gyógynövények – minimum egyet fel kellett használni a nevezett tortáknál. Továbbra is elvárás volt, hogy a versenymunkák hangsúlyosabban, minimum 40%-ban tartalmazzanak felverteket, vagy egyéb tészta rétegeket annak érdekében, hogy a magyar cukrászat tradíciói újra megjelenjenek a benevezett tortákban.

Idén Lakatos Pál szigetszentmiklósi cukrászmester kreációja, a „Spicces füge respektus” fantázianevű torta viselheti a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Lawal-Papp Zsófia makói cukrász nyerte a „Kikelet” fantázianevű alkotással. A torta egy mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse krémből és diós-karamellás ropogósból épül fel, mely kakaóbab töretet is tartalmaz. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé teszik igazán különlegessé ezt az ízvilágot, melyet az akácmézes fehércsokis ganache és a diós sablé korong koronáz meg.

 

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Ipartestülettel együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. Itt az idei győztes Lawal-Papp Zsófia, a makói Papp Cukrászda cukrásza lett „Kikelet” elnevezésű édességével.

 A győztes cukrász frissítő harmóniára törekedett a kreáció megalkotásakor. A tortát egy csepp fekete tea köré álmodta meg, áfonyával és egy leheletnyi levendulával alakította ki a tökéletes összhangot, melyet a vaníliás fehércsokoládé mousse és a gabonaliszt nélkül készült mandulás, citromos piskóta tesz teljessé. A „Kikelet” íz és színvilága a tavaszi jókedvet, a természet újjáéledését idézi fel, mely a díszítésnél is megjelenik. Egy szelet torta energiatartalma 236,8 kcal, míg szénhidrát értéke 11,8 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet, de mindenkinek ajánljuk, aki kerüli a cukor és a fehér liszt fogyasztását.

A verseny második helyezettje is Csongrád-Csanád vármegyei lett: Novák Ádám és Csonka László a szegedi Reök Kézműves Cukrászda cukrászainak cukormentes alkotása, a „Tökmag málna” kapta a képzeletbeli ezüstérmet.

A tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában